Data publicării:

Australia și Noua Zeelandă, cele mai bune locuri pentru a supraviețui apocalipsei nucleare, arată un studiu

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Cercetătorii au constatat că Australia și Noua Zeelandă au cele mai bune poziții geografice pentru a supraviețui unei ierni nucleare și pentru a ajuta la repornirea unei civilizații umane prăbușite.  

Studiul publicat în revista Risk Analysis descrie Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu drept țările insulare cele mai capabile să producă suficientă hrană pentru populațiile lor după o „catastrofă bruscă care reduce lumina solară”, cum ar fi un război nuclear, un super vulcan. sau lovitura de asteroizi, scrie The Guardian.

„Probabil ar exista grupuri de supraviețuitori pe întreaga planetă chiar și în cel mai sever scenariu”, scriu cercetătorii – cei din cele mai rezistente națiuni având cele mai mari șanse de a evita un colaps preindustrial.

Autorii au comparat 38 de țări insulare în funcție de 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul unui scenariu de supraviețuire post-apocaliptic - producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei. Australia și Noua Zeelandă – ambele țări fiind producători agricoli robuști și ascunși de locurile probabile de precipitații nucleare din emisfera nordică – au fost în fruntea clasamentului, Australia având cele mai bune performanțe în general.

„Aprovizionarea cu alimente din Australia este gigantică”, conchide studiul, „cu potențialul de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus”.

Infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, bugetul ridicat pentru securitatea sănătății și apărare au contribuit la împingerea acesteia în vârful tabelului. Australia a avut, totuși, un factor major împotriva ei: legăturile sale militare relativ strânse cu Marea Britanie și SUA au făcut-o mai degrabă o țintă într-un război nuclear.

În acest domeniu, Noua Zeelandă a prezentat unele avantaje, au spus autorii. Reziliența sa în cazul unei scăderi bruște a temperaturii globale determinată de o perioadă de întuneric (pretutindeni Noua Zeelandă este relativ aproape de ocean, protejând-o de scăderile extreme de temperatură) ar ajuta, de asemenea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel