Australia scoate imaginea Reginei Elisabeta a II-a de pe bancnote. Nu îl vor pune pe Regele Charles în loc
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Familia Regală a Marii Britanii
Facebook Familia Regală a Marii Britanii
Australienii au decis să elimine chipul Reginei Elisabeta a II-a de pe bancnota de cinci dolari, dar nu vor pune portretul Regelui Charles al III-lea în loc. 

Australia va înlocui portretul reginei Elisabeta II a Marii Britanii de pe bancnota de 5 dolari australieni cu un nou design care să reflecte şi să onoreze istoria culturii indigene, a anunţat joi banca centrală a ţării.

Decizia a fost luată în urma consultărilor cu guvernul federal, care susţine această schimbare, a precizat Reserve Bank of Australia într-un comunicat, care precizează că reversul bancnotei va continua să reprezinte Parlamentul australian.

Australienii se gândesc din nou să iasă din Commonwealth

Moartea reginei Elisabeta, anul trecut, a reaprins dezbaterile din Australia cu privire la viitorul său ca monarhie constituţională. La referendumul din 1999, alegătorii au ales la limită să menţină monarhul britanic ca şef de stat. Regele Charles III, care a devenit monarh după moartea mamei sale, este în prezent şef de stat în Australia, Noua Zeelandă şi în alte 12 regate din Commonwealth, din afara Marii Britanii, deşi rolul este în mare parte unul ceremonial. Î

n septembrie 2022, Australia a declarat că imaginea Regelui Charles III nu o va înlocui automat pe cea a Reginei Elisabeta II pe bancnotele de 5 dolari australieni şi că aceasta ar putea fi înlocuită de figuri australiene.

Autorităţile au declarat că decizia de a include imaginea reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată mai mult de personalitatea acesteia, decât de statutul său de monarh. Hotărârea de a actualiza bancnota australiană vine în contextul în care guvernul laburist de centru-stânga al Australiei face presiuni pentru ca referendumul, necesar pentru modificarea Constituţiei, să recunoască populaţia aborigenă australiană şi să permită participarea reprezentanţilor acesteia la deciziile care le afectează viaţa.

În 2021, Australia şi-a modificat în mod oficial imnul naţional pentru a elimina referirea la faptul că ţara este "tânără şi liberă", pe fondul apelurilor de recunoaştere a faptului că poporul aborigen australian este cea mai veche civilizaţie din lume.

Banca centrală australiană a declarat că se va consulta cu grupurile indigene pentru a concepe bancnota de 5 dolari australieni, iar proiectarea şi tipărirea noii bancnote va dura câţiva ani. Până atunci, actuala bancnotă de 5 dolari australieni va continua să fie emisă, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel