Aurora boreală ar putea să apară din nou în România. În ce zi va fi vizibilă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Am putea avea parte de un spectacol pe cer... din nou!

Se crede că aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă în România, scrie Live Science. Această posibilitate este legată de o pată solară care a provocat fenomenul în luna mai și care acum este îndreptată spre Pământ.

Între 10 și 12 mai, s-a înregistrat cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la apariția rară a aurorei boreale în România și în alte locații neașteptate precum Mexic. Fenomenul ar fi fost fost cauzat de mai multe furtuni solare provenite de la aceeași pată solară, identificată ca AR3664 sau AR13664, care are un diametru de 15 ori mai mare decât cel al Pământului.

Recent, această pată solară a emis un flux semnificativ de particule solare, declanșând proiecții spectaculoase de lumini în diverse țări. În România, șansele de a vedea aurora boreală au fost considerabil ridicate, mai ales în luna mai, când fenomenul a fost complet vizibil.

Când sunt șanse să reapară pe cerul României

Deși pata solară a dispărut din câmpul vizual după o săptămână, aceasta a continuat să producă erupții solare, inclusiv o puternică erupție de clasă X12 observată pe 20 mai. Pe măsură ce soarele își continuă rotația, se estimează că AR3664 va reapărea și se va alinia din nou cu Pământul, oferind posibilitatea unei noi serii de spectacole de culori provocate de aurora boreală în România.

Experții recomandă să fim atenți la aurorele boreale în jurul datei de 6 iunie, când va fi Lună nouă, deoarece aceasta coincide cu perioada de rotație de 27 de zile a Soarelui. În prezent, activitatea solară este la un nivel maxim, ceea ce crește probabilitatea apariției petelor solare și a unor posibile furtuni solare. Aceste condiții creează, evident, un mediu favorabil pentru observarea spectaculoaselor aurore boreale care ar putea lumina din nou cerul României în săptămânile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel