AUR, amendament în Parlament: Masca în spațiile publice, opțională. Monica Pop, replici cu Ringo Dămureanu: Habar nu au!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Masca, obligatorie în toate spaţiile publice deschise şi închise. Sursa: Facebook
Masca, obligatorie în toate spaţiile publice deschise şi închise. Sursa: Facebook
Parlamentarii AUR vor ca masca de protecţie să nu mai fie obligatorie în spaţiile publice deschise. Aceştia, prin vocea deputatului Ringo Dămureanu, au anunţat că vor depune la Parlament un amendament în acest sens. Medicul Monica Pop susţine, însă, că ideea este proastă şi că ar creşte numărul persoanelor infectate. 

Iată dialogul dintre cei doi la Antena 3. 

Ringo Dămureanu: Amendamentul nostru vine să clarifice noţiunea de spaţii, pentru că a fost o mare confuzie aici, care a generat discuţii în rândul societăţii civile. Eu nu am votat acel PLX 31, cu pricina, dar colegii spun că au înţeles că spaţiul public este spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea instituţii publice. Şi practic, amendamentul nostru nu vine decât să înlocuiască termenul de spaţii, cu cel de instituţii. Rămâne obligativitatea pentru spaţiile comerciale, transportul în comun, dar şi la locul de muncă. Spaţiul public poate fi interpretat într-o manieră extrem de extinsă.

Cătălina Porumbel: Credeţi că prin acest amendament, dacă va trece şi nu se va mai purta mască în spaţii publice deschise, bulevard, trotuar, etc, va creşte numărul de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19? 

Ringo Dămureanu: Nu cred. Parlamentul a dezbătut această problemă în 2020 şi a spus că obligativitatea purtării măştii este pentru spaţiile publice închise. Guvernul a venit şi a dat o altă interpretare. Noi considerăm că autoritatea legiuitoare este Parlamentul în România. Vrem măşti în instituţii publice, spaţiile comerciale, transport în comun. 

Monica Pop: E o iniţiativă proastă după părerea mea. Realmente, consider că masca reprezintă un mijloc de protecţie. În al doilea rând, nu cred că Parlamentul are capacitatea morală să hotărască ceea ce habar nu au. Doar medicii pot spune. Cât timp boala este cu transmisie aerogenă, ce contează dacă e spaţiu deschis sau închis? Este transmisie aerogenă, repet. Înseamnă că se ia din aer. Este pericol şi cât timp este pericol nu cred că trebuie să se imixtioneze parlamentarii în actul medical. Toţi medicii, fără excepţie, au spus că trebuie purtată mască. Comisia Medicală să facă un raport foarte serios, un raport medical şi nu cum ar vrea să fie cineva, şi aşa să facem, cum spune comisia. 

Ringo Dămureanu: Înseamnă că guvernanţii sunt mai în măsură. 

Monica Pop: Nu, doar medicii... 

Ringo Dămureanu: Deci guvernul e format din medici, spuneţi dvs. 

Monica Pop: Până acum, medicii au spus că trebuie. 

Ringo Dămureanu: Haideţi, doamnă, să ne abţinem cu judecăţi de valoare. Noi avem trei medici în grupul parlamentar AUR de la Camera Deputaţilor. Nu e vorba să nu se poarte masca, cine a spus asta? 

Monica Pop: Dumneavoastră! 

Ringo Dămureanu: Dar cine îl ţine pe cel care doreşte să se protejeze să poarte masca? 

Monica Pop: Înseamnă că pledaţi pentru a se infecta cât mai mulţi. 

Ringo Dămureanu: Nu pledez, doamnă, pentru a se infecta cât mai mulţi. Este dreptul oricărei persoane să poarte mască dacă consideră că e protejat. 

Monica Pop: Dar e şi dreptul lui să îi îmbolnăvească pe alţii? Sau are obligaţia să nu îi îmbolnăvească?

Ringo Dămureanu: Aici e relativ. 

Monica Pop: Nu e relativ deloc! 

Amintim că purtarea măştii de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice, deschise sau închise, pe toată durata stării de alertă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel