Data publicării:

Experți americani și europeni descriu o situație îngrijorătoare pentru NATO și securitatea europeană, în contextul alegerilor americane

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Extrase din interviurile incluse în documentarul ”Trump vs Harris. Este Europa în siguranță?”, care va fi difuzat pe Pro TV la ora 24:00, pe 5 noiembrie - ziua alegerilor prezidențiale din SUA:  

„Putin crede că Trump este o țintă ușoară. Știe cum să-l manipuleze. Îl flatează. Și cred că el consideră că poate obține ce vrea de la Trump” – ambasadorul John Bolton, fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump.

„Alegerile din SUA sunt privite cu îngrijorare de către europeni. Nu știu la ce să se aștepte de la Donald Trump. Va fi Ucraina pur și simplu abandonată? Îl va suna pe Putin și îi va spune: „Este a ta”? Se va retrage din NATO? Acestea sunt coșmarurile liderilor europeni. (...) Cea mai mare amenințare la adresa Europei este ca Alianța Nord-Atlantică să fie doar un petic de hârtie. Și eu cred că asta vrea să realizeze Putin, în primul rând” – Niall Ferguson, istoric, Universitatea Stanford.

”Putin crede că victoria sa este inevitabilă în Ucraina, că în cele din urmă NATO va ceda, iar Statele Unite își vor pierde interesul” – Generalul Wesley Clark.

”Mă îngrijorează ideea că Rusia sfidează țări din NATO, din Europa, pe care, sincer, majoritatea americanilor nu le-ar putea identifica pe hartă. Mai puțin de 1% dintre americani știu că, prin tratate, ne-am asumat angajamente față de aceste țări” – Dr. Richard Haass, președinte emerit al Consiliului pentru Relații Externe SUA.

"Cea mai mare victorie pentru Putin ar fi să ocupe un teritoriu al unei țări membre NATO, iar Statele Unite să spună: „Îmi pare rău, Articolul 5 - care obligă SUA să trateze un atac asupra unui aliat ca pe un atac asupra tuturor - nu se aplică în acest caz” – istoricul Niall Ferguson. 

„Nu sunt sigur că germanii sau francezii ar avea destule resurse pentru a-i înfrunta pe ruși. E ușor să vorbești despre confruntarea cu rușii atunci când ești sprijinit de armata SUA. Când aceasta se va retrage, cred că Europa va avea mari probleme” -  ambasadorul John Bolton.

-----------------------------------

Într-un film dedicat alegerilor americane, intitulat „Trump vs. Harris: Este Europa în siguranță?”, unii dintre cei mai importanți experți în politică externă ai Americii și consilieri prezidențiali conturează o imagine îngrijorătoare pentru viitorul NATO și pentru securitatea europeană, în general. Această viziune sumbră vine în contextul în care războiul declanșat de Rusia în Ucraina continuă, iar alegătorii americani merg marți la urne pentru a-l alege pe cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în urma celor mai disputate alegeri din istoria recentă americană.

Invitații documentarului – inclusiv un istoric britanic de renume mondial și un fost oficial militar de informații al NATO – susțin că Donald Trump, în calitate de candidat, propune un „plan de pace” imprevizibil pentru Ucraina. La rândul său, vicepreședinta Kamala Harris vorbește despre continuarea doctrinei vag definite a lui Joe Biden într-un război în care trecerea timpului îl favorizează pe Vladimir Putin, iar americanii de rând devin tot mai obosiți de costurile acestuia.

Experții susțin că NATO, o Alianță înființată acum 75 de ani, este în pericol de a se destrăma pe măsură ce o nouă generație de lideri americani ajunge la putere, în contextul în care SUA se concentrează asupra rivalității în creștere cu China, precum și asupra altor crize mondiale.

Printre invitații documentarului se află: istoricul Niall Ferguson, considerat a fi în top 100 cele mai influente persoane din lume; generalul Wesley Clark - fost comandant suprem al forțelor aliate ale NATO, unul din negociatorii militari ai acordului de pace din Balcani din 1995; ambasadorul John Bolton - fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump; Dr. Richard Haass – președinte emerit al Consiliului pentru Relații Externe SUA; general-maior Paul Hurmuz - fost director adjunct al Diviziei de Informații pentru NATO, în Bruxelles.

„Când vine vorba de securitatea europeană, mesajul este un fel de trezire bruscă. Dacă SUA își retrag sprijinul, NATO se va regăsi într-un mare dezavantaj. În plus, doar o mică parte dintre americani cunosc Articolul 5, piatra de temelie a NATO, potrivit căruia un atac armat împotriva unei țări membre este considerat un atac împotriva tuturor”, a spus John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului.

Seria de interviuri a fost filmată de John Florescu în Statele Unite, la Londra și în București între mijlocul lunii septembrie și finalul lui octombrie 2024. Documentarul prezintă și un profil al Kamalei Harris prin prisma declarațiilor unor oameni care au fost martori la ascensiunea ei în politică, în California. Printre aceștia, primul ei angajator și jurnaliști politici de top din San Francisco.

 ”Trump vs Harris. Este Europa în siguranță?” este produs de Chainsaw Film Productions și de PRO TV și va fi difuzat pe PRO TV în ziua scrutinului din Statele Unite. Înaintea alegerilor prezidențiale din 2016, din SUA, Chainsaw Film Productions a realizat un documentar similar: „Trump vs Clinton: Ce înseamnă ei pentru Europa”, difuzat de PRO TV și de mai multe televiziuni europene din grupul Time-Warner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel