Data publicării:
Augustin Lazăr: "Lumea se uita la noi să vadă dacă avem aluniţe"
Augustin Lazăr, procurorul general al României, a explicat ce înseamnă încrederea în justiţie şi cum e văzut actul de justiţie, în contextul ultimelor evenimente publice.
În urma înregistrărilor din sediul DNA Ploiești Codruţa Kovesi a făcut un raport rapid pe care l-a și trimis la Parchetul General. Mutarea în viteză a șefei DNA a fost dată de gol chiar de Augustin Lazăr, procurorul general al României, care a spus că tot ce a făcut Kovesi în raportul despre DNA Ploiești este corect.
"A trimis un raport prin care a vorbit despre vulnerabilitățile care au fost semnalate la Ploiești. Am văzut ce au făcut, este bine ce au făcut, am dispus generalizarea acestor verificări în tot Ministerul Public.", a declarat Lazăr, făcând referire la controalele pe care le-a dispus la DNA, DIICOT şi parchetele curţilor de apel.
Sunt oameni care ies în stradă şi care susţin Justiţia. Cum îi puteţi ridica nivelul de încredere? a fost întrebat Augustin Lazăr, într-o emisiune la Realitea Tv.
"E simplu. Prin organizare. Ministerul Public are oameni de foarte bună calitate profesională care, aşezaţi fiecare la locul lui, potrivit aptitudinilor şi îndeplinindu-şi atribuţiile conform fişei postului, pot să îşi rezolve probleme la cele mai înalte standarde. Eu n-aş dramatiza. Putem să spunem că a fost o perioadă mai sensibilă. Mai putem spune că instituţiile Justiţiei au fost testate la maturitate."
Augustin Lazăr nu crede că scandalul înregistrărilor, lansat de fostul deputat Vlad Cosma, are o bază temeinică:
"Se urmăreşte o manipulare politică, publică, o manipulare care să creeze un sentiment de emoţie în public că justiţia nu este capabilă să îşi gestioneze propriile probleme, că este necesar să intervină o altă autoritate, cum ar fi cea executivă, să-i regleze problemele, iar cel în cauză să beneficieze şi el de un bonus, în sensul de a fi absolvit de răspundere, respectiv să fie privit ca fiind mai presus de lege, ceea ce Constituţia interzice. Niciun cetăţean nu poate fi mai presus de lege."
"Vreau să vă spun un secret: Nu discută procurorii atât despre scandal. Chestiunile pe care dvs le numiţi scandal sunt localizate la o structură a Ministerului Public care le studiază, caută problema de drept şi propun soluţia, iar ceilalţi îşi văd de muncă, de dosare. Cred că depinde şi de media, pentru că scandalurile nu sunt productive. Aşa zisele scandaluri care bruiază opinia publică, impresionează pe unii cetăţeni... dar procurorii îşi văd de misiunea lor. Ei ştiu ce au de făcut şi ştiu că vine bilanţul." a precizat procurorul general.
Întrebat dacă are ceva să-şi reporoşeze în activitatea sa, Augustin Lazăr a spus "Întotdeauna este loc de mai bine. Sunt în grafic cu activitatea. Eu am un proiect managerial în care am arătat care sunt priorităţile mele. Unele priorităţi s-au rezolvat, altele sunt în grafic."
Augustin Lazăr a lămurit şi problema presiunilor venite din mediul politic şi dacă a cedat vreodată:
Nu suntem prea iubiţi între politicieni
"Aş fi cedat de vreme ce am răspuns public? Nu. Aţi văzut reacţiile mele. Păi am motive? De ce să am motive, când noi avem o instituţie foarte puternică. Oamenii aşteaptă să aibă o contribuţie importantă la înfăptuirea justiţiei şi să remontăm increderea în instituţiile justiţiei române. Şi eu cred că am reuşit acest lucru în ultima perioadă. Iată, dosare mari care ani în şir au aşteptat sunt soluţionate. Aceasta spune ceva! Nu suntem prea iubiţi între politicieni, ceea ce spune, din nou, ceva! Dacă picam la înţelegere cu cineva, cum se spune în media, poate era alta reacţia. Dar suntem destul de bine urmăriţi de public, toata lumea se uita la noi cu o lupa mare să vadă dacă avem aluniţe sau nu, sau ne creşte vreuna! Noi suntem foarte atenţi şi în cadrul legal. Nu putem să facem nimic altceva decât să aplicăm legea." a explicat pentru sursa citată procurorul general al României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News