Urmărește emisiunea live
Augustin Buzura, destituit de Traian Băsescu. Daniel Cristea-Enache: Suna Ambasada SUA și îi lăsa să aștepte pentru că vorbea cu mine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Fundația Culturală Augustin Buzura
Sursă foto: Facebook Fundația Culturală Augustin Buzura
În cadrul emisiunii De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache a rememorat niște amintiri pe care le are cu Augustin Buzura.

Criticul literar Daniel Cristea Enache a rememorat, în cadrul emisiunii De Ce Citim, aprecierea pe care prozatorul și eseistul Augustin Buzura o avea față de acesta, fiind singurul care s-a solidarizat cu omul de cultură în momentul în care a fost destituit de la Fundația Culturală Română:

„Atunci când Augustin Buzura a fost debarcat de la Fundația Culturală Română de către președintele de atunci, proaspăt instalat, Traian Băsescu, care a început revoluția și reforma eliminându-l pe Augustin Buzura de la această instituție, s-a întâmplat ca eu să fiu singurul care și-a dat demisia, în solidaritate cu Augustin Buzura. În rest, nimeni dintre cei care fusese angajați înaintea mea, nu s-a simțit obligat să facă un asemenea gest. Asta i-a făcut lui un mare bine, mi-a spus ulterior, fiindcă l-a ajutat moral și psihologic. Și-a zis: Uite domn’le, un tânăr și-a dat demisia pentru mine. Am stat alături de Augustin Buzura aproape 6 ani la editura Fundației Culturale Române.

Am putut să văd un om care era puternic, care avea un loc important în sistemul social, care și-l merita cu prisosință și care atunci când, de pildă, secretara îl chema la telefon, spunea: Să aștepte Ambasada americană că eu am de vorbit cu Daniel Cristea-Enache. M-am simțit ca într-un roman, părea o replică..., dar era din realitatea propriu-zisă. Discuția a durat vreo jumătate de oră, primea foarte multe telefoane și mesaje și pe toate le punea în pending, cum zicem noi astăzi, pentru că avea o întâlnire cu un tânăr de 25 de ani.

A fost pentru mine o scenă definitorie pentru felul de a fi al lui Augustin Buzura, nu numai pentru puterea lui reală în sistemul socio-cultural, ci și pentru atenția lui față de interlocutor. Nu era genul de om care să facă mai multe lucruri în același timp, într-un mod mai superficial, ci un om care atunci când vorbea cu tine îți acorda întreaga lui atenție și întreaga lui încredere“, a conchis criticul literar.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Ce sunt avangardiștii culturali? Criticul Daniel Cristea-Enache, paralelă cu sensul primar al cuvântului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel