Au fost surprinse 4 planete care orbitează o stea aflată la 133 de ani lumină de Pământ / video
Un videoclip arată patru puncte de lumină care se mișcă în cercuri concentrice în jurul unui disc negru. Imaginile prezintă de fapt un sistem solar aflat la 133 de ani lumină de Pământ.
Cele patru puncte sunt exoplanete și orbitează o stea aflată la 133,3 ani lumină distanță de Pământ. Cercurile parțiale sunt mișcările lor orbitale, un interval de timp compilat din 12 ani de observații.
Steaua este HR8799, iar în 2008 exoplanetele sale au reprezentat primul sistem pe care astronomii l-au văzut vreodată în mod direct.
De atunci, astronomul Jason Wang de la Universitatea Northwestern urmărește sistemul și a compilat aceste observații într-un interval de timp.
„De obicei, este dificil să vezi planete pe orbită”, spune Wang.
„De exemplu, nu este evident că Jupiter sau Marte orbitează în jurul soarelui nostru, deoarece trăim în același sistem și nu avem o vedere de sus în jos. Evenimentele astronomice fie au loc prea repede, fie prea încet pentru a fi capturate într-un film. Acest videoclip arată planete în mișcare la scară de timp umană”, a mai spus el.
Numărul actual de exoplanete confirmate – adică planete extrasolare sau planete din afara Sistemului Solar – este de peste 5.200.
Astronomii găsesc în primul rând exoplanete prin metode indirecte, studiind efectul pe care îl are exoplaneta asupra stelei gazdă. Scăderile regulate ale luminii stelei indică o exoplanetă pe orbită care trece între noi și stea. Modificări slabe ale lungimii de undă a luminii stelei indică interacțiunea gravitațională dintre exoplanetă și stea.
Exoplanetele sunt destul de mari și separate de steaua lor, iar sistemul este orientat în așa fel încât, dacă lumina stelei este blocată, sau ascunsă, le putem vedea ca mici puncte luminoase.
Observațiile au fost colectate folosind Observatorul W. M. Keck, iar Wang a aplicat optica adaptivă pentru a corecta efectul de distorsionare al atmosferei Pământului.
Cei 12 ani de observare au fost accelerați în doar 4,5 secunde, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News