Au fost stabilite tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunțat că au fost stabilite tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea.

Conform ANCOM, decizia privind aprobarea tarifelor a fost adoptată după discuțiile purtate cu reprezentanții industriei în cadrul Consiliului Consultativ.

„Stabilirea tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea este o etapă importantă în concretizarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, constituind un reper esențial de luat în calcul în negocierea contractelor. Tarifele stabilite astăzi de ANCOM pot să contribuie, în special, la simplificarea negocierii între părți, dar și la stimularea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora”, se precizează într-un comunicat.

Astfel, pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuție a energiei electrice, au fost stabilite următoarele tarife orientative:

-2,05 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune;
-3,51 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;
-28,55 lei/km/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Tariful orientativ stabilit pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stâlp/cablu/lună. Tarifele stabilite nu conțin TVA și vor putea fi indexate anual cu rata inflației.

Conform ANCOM, tarifele orientative au fost calculate luând în considerare principii şi metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeană în materia calculaţiei costurilor - principiul cauzalității costurilor, principiul obiectivităţii și principiul proporţionalităţii.

Decizia va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel