Au dispărut fluturii, insectele și viermii din fructe: Aveai temă la școală să faci insectar / Or fi în crenvurști! / Erau grase, pline de proteine
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foarte mulți români au observat în ultimii ani dispariția fluturilor din mediul natural și, implicit, și a viermilor din diferitele fructe. 

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre o problemă pe care cu siguranță că foarte mulți români au observat-o în mediul natural și anume dispariția fluturilor și a altor insecte:

„Industria chimică a învins. Când eram eu mic, testam cireșele de viermi și la zece cireșe, una-două aveau viermi. Astăzi, dacă testezi, o să vezi că nu găsești niciun vierme“, a spus Alfred Bulai.

„Da, dar când eram noi copii erau fluturi! Tu ai mai văzut vreun fluture, în afară de molii sau d’ăstea? Parcă i-au mâncat pe toți, nu mai e niciunul“, a replicat Val Vâlcu.

„Ori sunt fi în crenvurștii ăia pe care i-ai mâncat tu“, a replicat, profund amuzat, Alfred Bulai.

„Îți dădea temă la școală, peste vară să faci un insectar. Alergai cu plasa, prindeai zece, mai mari, mai mici, mai galbeni, mai roșii. Așa-numitul fluture monarh, ăsta de migrează prin Europa, etc. Acu’, e drept, nu petrec mult timp în aer liber, dar nici fluturi nu am mai văzut“, a adăugat Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cum a pus la pământ Băsescu o parte din București. Bulai: La sfârșitul anilor '90, în Drumul Taberei, ziceai că ești în Occident / video

„Să știi că ai dreptate. Mergeam cu mașina vara și după un drum de câteva sute de kilometri era praștie parbrizul de la fluturi, insecte, că se loveau de parbriz. Acum, într-adevăr, în ultimii ani nu am mai mers așa mult și nu mai am problema asta. Îți trebuiau soluții de curățat, că nu ieșea cu apă“, a spus Alfred Bulai.

„Erau grase, erau pline de proteine“, a replicat, amuzat, Val Vâlcu.

„Pline de proteine! Ăștia or face crenvurști din ele“. a adăugat Alfred Bulai.

„Am avut un astfel de incident prin Dobrogea. În drum spre deltă e un loc unde sunt prigorii, un drum mai vechi. Ăstea sunt insectivore și dacă sunt acolo înseamnă că au ce mânca. Era să îmi intre una în parbriz și pasărea, instinctiv, s-a orientat așa astfel încât aerul dislocat de mașină a împins-o și pe ea. Nu a scăpat cu fuga, ci cu inteligența“, a conchis, la DC News, la emisiunea „Nod în papură“, Val Vâlcu.

Bulai: În România o mare parte din populație va beneficia de pensie doar cât a plătit. Mărirea vârstei de pensionare - criminală

În cadrul emisiunii Nod în Papură, sociologul Alfred Bulai a atras atenția asupra unui aspect important: Speranța de viață și vârsta de pensionare. 

„Eu un paradox aici. În România o mare parte din populație nu va beneficia de pensie decât atât cât a plătit. Trec peste faptul că ar trebui să fie luat în calcul un profit din banii respectivi care sunt folosiți de către stat. De ce? Pentru că speranța de viață e destul de modestă în România. Te pensionezi la 65 de ani iar speranța de viață e de 70 și ceva. Speranța e mai mare la femei, dar și pensia lor e mai mică pentru că au lucrat mai puțin sau au venituri mai mici. Deci mai rămân doar câțiva ani”, a precizat Alfred Bulai.

Sociologul a explicat că decizia statelor din vest privind creșterea vârstei de pensionare are legătură directă cu creșterea speranței de viață în rândul cetățenilor occidentali. Alfred Bulai consideră că decizia de majorare a vârstei de pensionare în România ar fi fost „criminală” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel