Data publicării:

Atlasul Norilor, carte de căpătâi în meteorologie. Nicolae Donici, un român născut la Chişinău, contribuţie importantă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels

Ancuţa Manea, cercetător ANM, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre Atlasul Norilor, o lucrare de mare importanţă la nivel internaţional, care este opera unui român. 

Întrebată de Val Vîlcu ce personalităţi marcante ies în evidenţă în istoria cercetărilor meteo, Ancuţa Manea a adus aminte de numele lui Nicolae Donici, un român născut la Chişinău. 

"Dacă ar fi să vorbesc de o personalitate interesantă, care este trecută uneori cu vederea, pentru că nu este de pe teritoriul actual al României, aş vorbi despre Nicolae Donici, născut în 1874 la Chişinău. Acesta are o activitate foarte interesantă în astronomie, dar şi în meteorologie. În ceea ce priveşte meteorologia, în cadrul observatorului astrofizic de la Dubăsarii Vechi, şi-a înfiinţat o mică staţie meteo. Şi ceea ce este iarăşi interesant în activitatea sa este că în anul 1923, în luna septembrie, a participat la Săptămâna Norilor, organizată de Oficiul Naţional Meteorologic al Franţei. Este un lucru foarte important, pentru că atunci a avut de identificat, de făcut fotografii şi de propus aceste fotografii pentru această acţiune de clasificare a norilor, care s-a desfăşurat la nivelul Organizaţiei Meteorologice Mondiale. 

Deci, această parte vizuală de observare a norilor a constituit o activitate foarte importantă la nivel internaţional. În momentul de faţă, aşa cum există în manualele de meteorologie, norii sunt clasificaţi pe 3 etaje, genuri, specii, varietăţi, le avem pe toate în Atlasul internaţional al Norilor. Dar, ca să se ajungă aici, lumea a trebuit să contribuie cu observaţii, fotografii, să vadă în ce context au fost formaţi norii respectivi, să îi clasifice. A fost o activitate furibundă a meteorologilor, pentru că existau păreri diferite. Faptul că s-a ajuns la acel consens reprezintă un foarte mare plus pentru meteorologie. În 2017, în Atlasul Internaţional al Norilor au fost incluse două specii noi. Faptul că Nicolae Donici a contribuit şi el la această clasificare mi se pare un lucru deosebit", a declarat Ancuţa Manea la DC NEWS TV. 

VEZI ŞI „Comoara istorică“ de la ANM. Ancuța Manea, cercetător: O realizare extraordinară a lui Ștefan Hepites

Youtube video image

CITEŞTE ŞI Importanța stațiilor meteorologice în caz de război. Ancuța Manea: Asta s-a întâmplat în cele două războaie mondiale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel