Data publicării:

Ațipitul a fost asociat cu menținerea vigilenței în timpul zilei, susțin experții

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Ațipeala este benefică pentru menținerea vigilenței în timpul zilei. Cât poți dormi la amiază pentru a obține acest beneficiu, dar și altele, la fel de importante.

Alegeri prezidentiale 2024

Somnul din timpul zilei, ațipeala, este un obicei străvechi care se practică peste tot în lume. În timp ce unii oameni văd acest tip de somn ca pe un răsfăț de lux, alții ăl văd ca pe o modalitate de a menține vigilența și bunăstarea.

Ațipeala poate veni cu dezavantaje, dar și cu avantaje, arată un studiu recent.

”Am o educație extinsă în medicina somnului și în modul în care somnul influențează starea de bine, în special datorită relației dintre somn și afecțiunile dureroase, cum ar fi durerile de cap și durerile faciale.

Pregătirea mea a implicat toate aspectele legate de somn, în special tulburările respiratorii din timpul somnului, insomnia și tulburările de mișcare legate de somn.

Ca atare, sunt conștient de natura complexă a somnului și de ce un somn scurt - adică un somn în timpul zilei care durează între 20 și 30 de minute - poate fi benefic în nenumărate moduri”, afirmă Steven Bender, profesor clinician la Texas A&M University, specialist ORL, scrie Science Alert.

Somnul de zi, beneficii

Cercetările arată că somnul are multe beneficii. Somnul scurt poate stimula funcționarea mentală și memoria, precum și îmbunătățirea vigilenței, a atenției și a timpului de reacție.

De asemenea, somnul scurt este legat de creșterea productivității și a creativității.

Deoarece somnul pare să îmbunătățească gândirea creativă, unele companii au încercat să valorifice acest lucru prin introducerea de camere de somn la locul de muncă.

Somnul poate duce chiar la o mai bună capacitate de a învăța noi abilități motorii, cum ar fi o lovitură de golf sau cântatul la un instrument muzical.

Somnul poate reduce, de asemenea, stresul. Un studiu a constatat că un pui de somn de aproximativ 20 de minute a îmbunătățit starea de spirit generală a participanților.

Cu toate acestea, siestele mai lungi, care durează mai mult de 30 de minute, nu sunt de obicei asociate cu o stare de spirit îmbunătățită și cu creșterea sentimentelor de bunăstare.

O afecțiune asociată cu somnul mai lung de 30 de minute este inerția somnului - starea de amețeală și dezorientare pe care oamenii o resimt uneori după ce se trezesc după un somn mai lung.

Astfel, este indicat să vă puneți ceasul să sune după cele 20-30 de minute de somn, ba mai mult, să nu apelați la acest mod de a vă ” energiza” în fiecare zi, ci doar o dată sau de două ori pe săptămână.

Citește și: Lipsa somnului ne transformă în zombie. Ce se întâmplă dacă nu dormi două nopți la rând

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel