Data actualizării:
Data publicării:

Atenție mare la metoda "șmen". Cum a fost păcălit un bărbat din Cluj de un individ. A fost reținut de polițiști

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă - Captură Video IPJ Cluj
Sursă - Captură Video IPJ Cluj

Un individ din Cluj-Napoca a fost reținut de polițiști pentru că a furat 2.200 de euro prin metoda ”șmen”.

Citește și articolul - Metodă de înșelăciune devoalată. Tudorel Butoi: Pe asta se bazează escrocii!

"Reținut pentru furt prin metoda "șmen" la Cluj-Napoca. Un bărbat, de 57 de ani, a fost reținut de polițiștii din Cluj-Napoca după ce a sustras 2.200 de euro de la o persoană vătămată, folosind metoda „șmen”.

În fapt, la data de 31 august a.c. Poliția municipiului Cluj-Napoca -  Secția 2 Poliție a fost sesizată de către un bărbat cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 10.30, după ce a ridicat 13.500 de euro la o casă de schimb din cartierul Mărăști a fost urmărit și înșelat de către un necunoscut care a pretins că a pierdut bani pe stradă. 

Momentul în care i-a sustras 2.200 euro

Persoana respectivă a convins victima să îi înmâneze banii pentru a fi renumărați, moment în care i-ar fi sustras suma de 2.200 de euro. În urma investigațiilor efectuate, persoana banuită a fost identificată ca fiind un bărbat de 57 de ani. Astfel, în baza probatoriului administrat, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de 6 septembrie a.c. să fie prezentat magistraților pentru dispunerea unei alte măsuri preventive", a transmis IPJ Cluj.

Pe ce se bazează, în principal, metoda de înșelătorie ”șmen”

”Înşelăciunile prin modul de operare cunoscut generic ”şmen” se bazează, în principal, pe inducerea în eroare a persoanei vătămate. Autorul înşelăciunii solicită schimbarea unor bancnote, în cupiuri mai mici, sau efectuarea unui schimb valutar, după care, se răzgândeşte şi solicită anularea operaţiunii, solicitând banii înapoi.

Prin distragerea atenţiei victimei...

Prin distragerea atenţiei victimei, subtiliează o parte din banii primiţi în schimb şi returnează doar o parte din aceştia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înşelăciuni, de cele mai multe ori aceştia nu mai numără banii primiţi.

Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Infractorii acționează în proximitatea caselor de schimb valutar

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vasluieni vă recomandă să evitaţi schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte. Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acţionează în zona unor case de schimb valutar autorizate şi riscaţi să cădeţi victimă pentru un cîştig nesemnificativ”, au arătat reprezentanții IPJ Vaslui.

Citește și - Altă metodă de înșelăciune, metoda accidentul! MAI, avertizare 

ATENŢIE: Dacă primiţi un telefon de la ,,un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive:


NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP ŞI NU TRIMITEŢI BANI, DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

Cum trebuie să procedaţi:  



• Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;
• Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;


• Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;
    Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:
•    În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);
• Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;


•  Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă! se arată pe site-ul Poliţiei Române.

Citește și - Mare atenție la o nouă metodă de înșelătorie online: Ce este ”Pig butchering” și cum funcționează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel