ATENȚIE! Lămâi tratate cu substanțe periculoase, în magazinele din România. APC avertizează: Pot produce cancer
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Asociația Pro Consumatori avertizează asupra faptului că în magazinele din România ar fi fost găsite lămâi tratate cu substanțe periculoase.

Magazinele din România au la vânzare lămâi aduse din Turcia, tratate cu substanțe periculoase care pot produce cancer, avertizează Asociația Pro Consumatori.

"9 din 10 lămâi provin din Turcia! Veganii să evite lămâile ceruite cu E904, o răşină secretată de insecta kerria lacca! Experţii APC au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol şi imazalil.

În ceea ce priveşte fungicidul orthophenylphenol, o serie de studii care pot fi consultate pe site-ul National Library of Medicine-National Center for Biotechnology Information, din Statele Unite ale Americii, arată că această substanţă este carcinogenă. Studiile realizate pe şoareci în hrana cărora a fost adăugat orthophenylphenol le-a cauzat acestora cancer la vezica urinară. Imazalilul poate produce cancer hepatic și de tiroidă, fiind un iritant puternic pentru ochi. Limita maxim admisă de Imazalil pentru citrice este de 5 mg/kg. Perioada de înjumătățire a cantității de imazalil aplicată pe citrice variază între 12 şi 20 săptămâni în funcţie de soiul de citrice.

E914 ceară de polietilenă oxidată. Având în vedere că această ceară este de origine petrochimică, este recomandată evitarea sa sau spălarea mâinilor după ce ați decojit fructele tratate.", transmite APC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel