Data publicării:

Atenție la ce mâncați în post. Câte E-uri se găsesc într-un singur sandwich de post

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

InfoCons trage un semnal de alarmă cu privire la produsele de post de pe rafturile magazinelor. 

Fiecare dintre noi adoptă un regim alimentar după bunul plac, alții după starea de sănătate sau după recomandarea nutriționiștilor sau a doctorilor. Părerile sunt împărțite, unii oameni preferând să consume și produse de origine animală, alții însă, limitându-se doar la legume, fructe și pește. 

”În special în această perioadă când sănătatea trebuie să fie prioritară tuturor, să fim mai atenți la alimentele pe care le consumăm și să citim întotdeauna informațiile de pe etichetă, iar dacă un ingredient nu îl înțelegem, nu știm ce înseamnă, mai bine lăsăm produsul la raft”, este recomandarea făcută de către reprezentanții InfoCons. 

Postul Paștelui este abia la început și este considerat cel mai aspru și cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante de peste an. La ortodocși, postul Paștelui a început în data de 15 martie 2021, Paștele fiind sărbătorit pe data de 2 Mai.

Ce se poate găsi într-un sandwich de post

Pe lângă multe variante pe care le putem lua în considerare, avem și pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care puse pe pâine alcătuiesc un sandwich simplu, rapid și gustos.

În urma studiilor pe care le-a efectuat InfoCons a ajuns la concluzia că un astfel de sandwich, care este consumat atât de adulți, dar și de cei mici, poate ajunge să conțină chiar și 30 de E-uri! Acesta poate fi consumat ca o gustare sau poate înlocui o masă întreagă.

Într-un astfel de sandwich putem găsi următoarele E-uri:

1. Pate de post în care se regăsesc până la 15 aditivi alimentari

 

E407

22 (95.65%)

E621

21 (91.30%)

E301

16 (69.56%)

E150

14 (60.86%)

E330

13 (56.52%)

E481

11 (47.82%)

E452

11 (47.82%)

E415

11 (47.82%)

E472

10 (43.47%)

E451

10 (43.47%)

E120

10 (43.47%)

E635

8 (34.78%)

E508

5 (21.73%)

E412

5 (21.73%)

E316

4 (17.39%)

E466

3 (13.04%)

E516

3 (13.04%)

E472a

2 (8.69%)

2. Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care: 

 

E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;

E160b - colorant sintetic obținut  din organisme modificate genetic;

E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;

E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

3. Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume:

 

E160 - Beta-caroten

E170 - Carbonat de calciu

E200 - Acid sorbic

E223 - Metabisulfit de sodiu

E262 - Acetat de sodiu

E263 - Acetat de calciu

E270 - Acid lactic

E282 - Propionat de calciu

E300 - Acid ascorbic

E304i - Palmitat de ascorbil

E322 - Lecitină

E330 - Acid citric

E471 - Mono și digliceridele acizilor grași

E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași

E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași

E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu

ATENȚIE! Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

4. Un pahar cu Lapte de soia în care putem cu ușurință identifica până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

5. O bucată de Halva în care se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel