Atacurile din Gaza spre Israel încetează „într-o zi sau două”, spune un înalt oficial al Hamas
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Un înalt oficial al Hamas a spus că așteaptă încetarea atacurilor în maxim 48 de ore.

Conform BBC, militanții din Israel și Gaza nu se vor mai ataca „într-o zi sau două”, a anunțat acesta, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, miercuri, că este „determinat să continue până când cetățenii israelieni își recapătă pacea și siguranța”.

Mai bine de 100 de lovituri israeliene a suferit infrastructura Hamas din Nordul Fâșiei Gaza, joi dimineața. Palestinienii au răspuns la rândul lor cu rachete lansate către Israel.

Oficialul Hamas anunță că conflictul nu mai durează mai mult de 48 de ore

„Cred că eforturile continue despre încetarea focului vor avea succes”, a transmis oficialul politic Moussa Abu Marzouk din cadrul Hamas pentru televiziunea libaneză al-Mayadeen. „Mă aștept la încetarea agresiunilor într-o zi sau două, iar acest lucru va veni în urma unei decizii de comun acord”.

Luptele din Gaza au început după săptămâni întregi de escaladare a tensiunilor dintre Israel și palestinienei în zona Ierusalimului de Est, culminând cu confruntări la un sit religios venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas, organizație militară care controlează Gaza, a început să tragă cu rachete după ce i-a cerut Israelului să elibereze situl.

Ce s-a întâmplat în Fâșia Gaza și Israel?

Cel puțin 227 de persoane au murit în Gaza până la acest moment, incluzând 100 de femei și copii, a anunțat Ministerul Sănătății. Israel susține că două treimi din numărul persoanelor ucise în Fâșia Gaza sunt militanți Hamas. Militanții nu scot cifrele oficiale în această privință. În Israel, numărul victimelor este de 12 persoane, printre care și doi minori.

Presiunea internațională duce spre finalul conflictului

Declarațiile oficialului politic din cadrul Hamas vin în contextul presiunii internaționale asupra celor două părți să înceteze agresiunile. O sursă egipteană a transmis că în principiu s-a căzut de acord asupra încetării ostilităților, după ce mediatorii internaționali au intervenit în problemă, însă negocierile sunt încă în desfășurare.

Și președintele Statelor Unite, Joe Biden, se numără printre cei care își doresc finalul războiului la scară redusă. „Președintele a conversat cu premierul (n.r., Netanyahu) și i-a transmis că se așteaptă la o calmare a situației astăzi, în drumul către încetarea focului”, se regăsește într-un comunicat al Casei Albe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel