ATAC în Afganistan la sosirea șefului Pentagonului și a secretarului general la NATO
Un obuz a explodat în apropiere de aeroportul din Kabul, la puţin timp după sosirea în capitala afgană a şefului Pentagonului Jim Mattis, a anunţat Ministerul afgan de Interne, relatează AFP.
Jim Mattis şi secretarul General al NATO Jens Stoltenberg se întâlnesc cu comandantul Operaţiunii Resolute Support şi autorităţile afgane, la o lună după ce Wasgingtonul a anunţat o suplimentare a trupelor cu 3.000 de oameni.
Statele Unite au în Afganistan 11.000 de oameni şi au îndemnat celelte ţări membre NATO să-şi sporească efectivele în cadrul operaţiiunii Resolute Support (RS).
Ţările din cadrul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice numără 5.000 de oameni mobilizaţi alături de americani.
Mattis şi Stoltenberg s-au întâlnit cu reprezentanţi RS, condusă de generalul american John Nicholson, la cartierul general al operaţiunii, în capitala afgană, a anunţat RS într-un comunicat.
Ei s-au întâlnit după aceea cu preşedintele afgan Ashraf Ghani, al cărui Guvern şi forţe de securitate sunt supuse unor presiuni de către talibani şi gruparea Statul Islamic, activă în estul şi nordul ţării.
Mattis - care efectuează a doua vizită, după o scurtă escală pe 24 aprilie - a sosit miercuri din India, în toiul unei escaladări politico-militare cu Coreea de Nord.
[citeste si]
După ce a ezitat mult timp, preşedintele american Donald Trump a dezvăluit în august "noua strategie" în vederea susţinerii regimului de la Kabul în faţa insurgenţilor islamişti, apreciind că o retragere ar crea un "vid" care ar fi în beneficiul "teroriştilor".
Forţele afgane pierd teren în faţa insurgenţilor, pe mâna cărora au abandonat peste o treime din teritoriul ţării. Ele şi-au concentrat efectivele în jurul oraşelor, pentru a împiedica talibanii să le cucerească.
Operaţiunea Resolute Support este însărcinată să formeze şi să încadreze forţele afgane, care sunt afectate de pierderi enorme, în timp ce Statele Unite desfăşoară, în paralel, operaţiuni contra unor grupări islamiste în numele luptei împotriva terorismului.
Astfel, armata americană - care a recunoscut recent că are 11.000 de oameni pe teren şi nu 8.000, aşa cum s-a anunţat oficial - este autorizată de Casa Albă să efectueze raiduri aeriene împotriva insurgenţilor, alături de forţele afgane.
Potrivit unui raport american care le consideră "de nesusţinut", pierderile armatei şi poliţiei afgane au crescut cu 35% în 2016, faţă de anul precedent.
În total aproape 7.000 de militari şi polişişti au fost ucişi în decurs de 11 luni, iar alţi peste 12.000 au fost răniţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News