Data publicării:

Atac cu drone ucrainene în regiunea Lipețk din Rusia: Stare de urgență și evacuări

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Vineri dimineață, autoritățile ruse au raportat un atac de amploare cu drone ucrainene în regiunea Lipețk, situată în sud-vestul Rusiei, la aproximativ 200 de kilometri de granița cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii, Igor Artamonov, a anunțat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au fost activate pentru a contracara atacul. În urma acestuia, a avut loc o detonare de obiecte explozive periculoase, dar departe de structurile civile, iar echipele de salvare s-au deplasat la fața locului.

"A avut loc detonarea unor obiecte explozive la distanță de clădirile civile. Toate serviciile de urgență sunt prezente la fața locului.

În urma căderii unei drone, a fost avariat un obiectiv de infrastructură energetică, ceea ce a cauzat întreruperi în alimentarea cu energie electrică. Specialiștii au început lucrările de reparație.

Amenințarea unui atac cu drone continuă. Sistemele de apărare aeriană și de suprimare sunt în funcțiune.

– Rămâneți în case. Nu vă apropiați de ferestre. Adăpostiți-vă în baie.
– Dacă sunteți pe stradă, intrați în cea mai apropiată clădire, parcare sau pasaj subteran.
– Rămâneți într-un loc sigur până la semnalul de încetare a alertei de amenințare atac cu drone", a scris guvernatorul pe Telegram.

În urma incidentului, guvernatorul a declarat stare de urgență în regiunea Lipețk și a ordonat evacuarea a patru sate din apropiere, afectând 416 gospodării. De asemenea, locuitorii au fost sfătuiți să rămână în case până la ridicarea stării de alertă.

Atacuri similare au fost raportate și în alte regiuni rusești. În Belgorod, guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunțat că apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone, care au provocat pagube materiale fără a cauza victime. De asemenea, în Sevastopol, Crimeea, guvernatorul Mihail Razvojaev a raportat atacuri aeriene și maritime cu drone.

În regiunea Kursk, au fost semnalate explozii puternice și incendii în orașul Rîlsk. Cauza exploziilor rămâne neclară, iar informațiile oficiale nu au fost confirmate independent. Tot în regiunea Kursk, forțele ucrainene continuă o ofensivă surpriză, avansând rapid pe teritoriul rus, fiind raportate la 35 de kilometri de granița cu Ucraina. Autoritățile ucrainene nu au emis încă o confirmare oficială a acestor atacuri.

Nu e prima dată când Ucraina atacă Rusia

Tot săptămâna aceasta, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de orchestrarea unei „provocări pe scară largă” prin „bombardarea necontrolată a clădirilor civile, locuințelor și ambulanțelor, utilizând diverse tipuri de arme” în timpul unei incursiuni în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei.

Putin a declarat că, în timpul confruntărilor, au fost distruse 50 de vehicule blindate, inclusiv șapte tancuri, opt vehicule blindate de transport trupe, trei vehicule de luptă de infanterie și 31 de alte vehicule blindate.

Ministerul Apărării rus a raportat că forțele ruse, susținute de artilerie și avioane de luptă, au reușit să împiedice inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul rus. Anterior, Ministerul a afirmat că aproximativ 300 de militari ucraineni, sprijiniți de 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă, au traversat granița în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel