Atac cu cuţitul la Lyon. Afganul suspect, inculpat pentru 'asasinat şi tentative de asasinate'
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Afganul suspectat că a ucis sâmbătă o persoană şi a rănit alte opt într-un atac cu cuţit la Villeurbanne, în estul Franţei, a fost inculpat luni pentru 'asasinat şi tentative de asasinate', a anunţat parchetul din Lyon, transmite AFP.

'Judecătorii de instrucţie l-au sesizat pe judecătorul de libertăţi şi detenţie în vederea plasării (afganului) în detenţie provizorie', a indicat parchetul. Duminică, procurorul din Lyon, Nicolas Jacquet, a declarat că suspectul şi-a recunoscut 'parţial faptele', făcând declaraţii 'incoerente şi confuze', inclusiv aceea că 'a auzit voci care îl insultau de Dumnezeu şi care i-au dat ordin să omoare'.

Afganul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a atacat la întâmplare, cu un cuţit şi o ţepuşă pentru rotisor, trecători pe o esplanadă foarte circulată la ieşirea dintr-o staţie de metrou. O primă evaluare psihiatrică a scos la iveală 'o stare psihotică invadantă' a suspectului, iar analizele toxicologice au relevat că acesta consumase o cantitate importantă de canabis înaintea agresiunii.

Primele elemente ale anchetei nu arată antecedente judiciare, dar un traseu itinerant: afganul a intrat pentru prima dată în Franţa ca minor în 2009, după care a fost înregistrat succesiv în Italia (2014), în Germania (2015) şi în Norvegia (2016), după care a revenit fără familie în Franţa în iunie 2016. Doi ani mai târziu, afganul a obţinut azil în Franţa, dar nu şi statutul de refugiat. El era plasat sub 'protecţie subsidiară' de Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (OFPRA) şi deţinea o carte de sejur temporar reînnoibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel