Atac armat în Irak lângă consulatul României. Chirieac, întrebare esențială: Ce vor face SUA?
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Trei diplomați turci au fost uciși în orașul kurd irakian, Erbil, în urma unui atac armat ce s-a produs în apropierea consulatului României la Erbil, unul din marile orașe ale Irakului. Diplomații turci au fost uciși în timp ce erau la un restaurant. Indivizi înarmați au deschis focul și au ucis cel puțin trei diplomați. Turcia a răspuns atacului. Administraţia Recep Tayyip Erdogan a avertizat că va riposta militar. 

"Va fi dată riposta necesară contra celor care au comis acest atac trădător", a afirmat, miercuri după-amiază, Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Turciei. Acţiunile pentru capturarea autorilor atacului "au început", a precizat oficialul turc, citat de cotidianul Times of Israel, potrivit Mediafax. 

Va fi retras personalul român din Erbil, Irak? 

Întrebat, la Antena 3, de către analistul politic Bogdan Chirieac, dacă are în vedere retragerea personalului român de la Erbil, ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, a răspuns că nu a fost luată o decizie în acest sens deocamdată și că poziția președintelui Turciei este ”îngrijorătoare”.  Ministrul a adăugat: ”Va trebui să ne adaptăm rapid condițiilor în care se pot desfășura acțiunile în viitor, inclusiv să vedem dacă e nevoie să întărim securitatea familiei, tot ceea ce ține de siguranța oamenilor care lucrează acolo.”

Analistul politic Bogdan Chirieac l-a mai întrebat pe Teodor Meleșcanu dacă crede că este posibil un nou conflict armat într-o regiune și așa devastată de războaie. Ministrul a răspuns: ”Din păcate, e un semnal foarte îngrijorător, e greu să facem evaluări foarte clare, pentru că nu știm cine sunt autorii, care a fost mobilul. În mod evident, ținta a fost consulatul Turciei și consulul general al Turciei acolo. O să vedem în ce măsură își asumă cineva acest atentat și o să vedem urmările acestei acțiuni”. 

Ce vor face SUA? 

Bogdan Chirieac a subliniat că e o zonă complicată și ”se poate complica și mai mult dacă Turcia intră în nordul Irakului, Irakul se află în continuare sub un fel de protectorat american. Erbilul nu ține neapărat de Bagdad, urmare a războiului din Irak, nu știu ce vor face SUA dacă Turcia va ataca Irakul”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel