Data publicării:

Atac armat în biserică. Zeci de persoane, printre care și copii, au fost ucise în Nigeria

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Câteva zeci de persoane și-au pierdut viața în urma unui atac armat, într-o biserică din Nigeria.

Mai mulţi atacatori înarmaţi au deschis focul duminică într-o biserică catolică din Owo, în sudul Nigeriei. Atacul a avut loc în timpul liturghiei şi s-a soldat cu zeci de morţi, relatează potrivit Agerpres. În înregistrări video de la faţa locului se văd bălţi de sânge şi cadavre, inclusiv de copii, pe pardoseala bisericii.

People's Gazette, un site de presă local, care citează ca sursă un parlamentar, susţine că au fost ucişi 28 de oameni; ziarul Nigerian Tribune susţine că sunt 50 de morţi. Nu s-a comunicat deocamdată niciun bilanţ oficial.

Există şi relatări potrivit cărora în timpul atacului au avut loc şi explozii

În ultimii ani, grupuri jihadiste au comis multe atacuri sângeroase asupra unor biserici, în special în nordul Nigeriei, unde populaţia este majoritar musulmană. Atacul de duminică este primul de acest gen în sudul ţării, unde predomină creştinii.

Nicio grupare nu a revendicat atentatul, însă - potrivit dpa - localnicii cred că autorii sunt din nord.

Partidul Democrat al Poporului a ales candidatul pentru Președinția Nigeriei

 

Convenția națională a principalului partid de opoziție, Partidul Democrat Popular (PDP), a ales candidatul pentru alegerile prezidențiale din anul 2023.

Partidul Democrat al Poporului este unul dintre cele două partide politice majore din Nigeria, alături de principalul său rival, Congresul Progresiștilor. Politicile sale se îndreaptă în general către centru-dreapta spectrului politic. A câștigat toate alegerile prezidențiale dintre 1999 și 2011 și a fost, până la alegerile din 2015, partidul de guvernământ.

În urma convenției, fostul vicepreședinte al țării în perioada 1999-2007, Atiku Abubakar, a fost ales ca prezidențiabil cu 371 de voturi. În discursul său de acceptare, Abubakar a reiterat promisiunea din campania internă de a pune capăt insecurității din țară și de a reînvia economia ei fragilă, printre alte angajamente, și a promis că va lucra cu oponenții săi.

„De aceea, promit că voi restabili unitatea. De asemenea, m-am angajat că voi aborda în mod decisiv situația de securitate din această țară”, a spus Abubakar.

Liderii societății civile au lăudat desfășurarea convenției naționale. Osori, director Fundației Societatea Deschisă, a spus că, în ciuda presupusului rol al banilor în influențarea alegerilor făcute de delegați, au existat puțini factori care au afectat rezultatul convenției, de care ar putea beneficia procesul politic.

Cam așa ar arăta democrația, spune Osori

„În ciuda a ceea ce știm despre modul în care au fost selectați delegații și ce i-a influențat pe delegați, cred că o parte din ceea ce am văzut la convenție a fost de fapt un pic de cum ar putea arăta democrația”, a spus Osori.

„A existat o singură urnă majoră pentru voturile tuturor delegaților, iar aceasta a schimbat jocul. A asigurat că era dificil de știut cum au votat delegații”, a menționat Samson Itodo, director exectuiv al Yiaga Africa.

Cu privire la pregătirea partidului de guvernământ pentru alegerile interne pentru stabilirea prezidențiabilului, Itodo și-a exprimat îndoiala cu privire la dorința Congresul Progresiștilor (APC) de a organiza alegeri pentru a-și alege candidatul la președinție.

„Tot ceea ce face partidul este doar să pună bazele unui consens. Nu cred că partidul vrea să organizeze alegeri. Vor doar să adopte un singur candidat la alegerile prezidențiale. Dar dacă o fac fără a se conforma prevederilor legii, atunci bănuiesc că ar putea exista o implozie foarte curând în cadrul partidului.”, spune Itodo, conform saharareporters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel