Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători: Există întârzieri şi îngrijorări privind strategia pentru IMM-uri
Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători i-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă noului ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, în care îi solicită o poziţie publică cu privire la strategia ministerului pentru programele dedicate IMM-urilor, susţinând că există întârzieri şi îngrijorări serioase privind principalele programe de dezvoltare pentru companiile mici şi mijlocii, scrie Agerpres.
"Având în vedere discuţiile din spaţiul public în ceea ce priveşte lansarea ediţiei a treia a programului Start-up Nation 2019 şi întârzierea în demararea programelor naţionale Microindustrializare şi Comerţ 2019, solicităm să ne prezentaţi poziţia dumneavoastră oficială în ceea ce priveşte susţinerea programelor pentru IMM-uri în anii 2019 şi 2020", se spune în documentul semnat de preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Întreprinzători, George Velcea.
Asociaţia aminteşte că, în prezent, în România există peste 900.000 de companii active, dintre care peste 96% sunt IMM-uri, care contribuie cu peste 50% din PIB-ul României. De altfel, în cadrul IMM-urilor se regăsesc peste 65% din numărul total de angajaţi, notează organizaţia.
"În acest context, considerăm că este esenţial ca Guvernul României să susţină în mod real dezvoltarea şi scalarea IMM-urilor. Considerăm că dezvoltarea sectorului IMM-urilor va aduce în anii următori mai multe venituri la bugetul de stat. Având în vedere politicile publice ale guvernelor din Statele Unite ale Americii, Israel, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al altor state occidentale, care alocă însemnate sume de banii finanţării IMM-urilor şi luând în considerare politica pro-occidentală promovată de principalii reprezentanţi ai mediului politic din România, vă solicităm să ne comunicaţi care este poziţia dumneavoastră, pentru următoarele aspecte: 1. În cadrul strategiei bugetare, aveţi în vedere alocarea a minimum 0,4% din PIB pentru programele de finanţare a IMM-urilor? 2.Veţi urma politica publică a Statelor Unite ale Americii, Israel, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al celorlalte state occidentale care au înţeles necesitatea finanţării sectorului IMM?", se menţionează în scrisoare.
De asemenea, asociaţia doreşte să ştie dacă "programul Start-up Nation (chiar şi cu anumite modificări) sau un alt program similar pentru finanţarea start-up-urilor va exista în politica de stimulare şi dezvoltare a antreprenoriatului cu cel puţin acelaşi buget care i s-a alocat în ultimii doi ani" şi dacă "programele Microindustrializare şi Comerţ vor exista în politica de stimulare şi dezvoltare a antreprenoriatului, cu cel puţin aceleaşi bugete care li s-au alocat în ultimii doi ani?".
Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători subliniază că aceste subiecte sunt de un interes deosebit pentru sute de mii de antreprenori şi angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în mediul privat.
"Considerăm că pentru o dezvoltare durabilă, trebuie să acţionăm în primul rând în mediul de afaceri din România, care prin taxe şi impozite, susţine bugetul de stat al României", se mai arată în document.
Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători este o organizaţie formată din tineri antreprenori, care organizează periodic consultări cu sute de antreprenori din România şi susţine antreprenoriatul la nivel naţional şi internaţional şi absorbţia fondurilor europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News