Asistentele medicale, scoase din producție pentru formare. Dr. Mircescu: O struțo-cămilă
Prof. Univ. Dr. Mircescu Gabriel, Șeful Clinicii de Nefrologie, de la Carol Davila, a explicat la dezbaterea DCMedical cine decide ca asistentele să fie scoase din producție pentru a participa la cursuri de formare profesională continuă.
Este o directivă europeană care îți dă dreptul, autorizarea, de a practica diverse aspecte ale practicii asistentelor medicale. Unul dintre ele este dializă și nefrologie. La noi s-a recurs la o struțo-cămilă, în sensul că nomenclatorul profesiei asistenților nu există în nefrologie și dializă. În schimb, ele trebuie recalificate în nefrologie-dializă. Și acolo este o normativă europeană care prevede numărul de ore teoretice, numărul de ore practice și cred că ai mei colegi din Comisia de Nefrologie s-au înscris acolo unde trebuia. Majoritatea cursurilor trebuiau făcute teoretic, se făceau online, iar practica putea fi partajată. Cea mai mare parte la locul de muncă și 10 - 20% în centre care sunt autorizate.
O parte dintre aceste asistente lucrează de zece ani în dializă. Trebuie găsită o formă de echivalare pentru acestea care să fie foarte simplă și atunci ne concentrăm la un număr mai mic de persoane care depășeau pregătirea. Întrebați-i pe cei care plătesc dializa de fapt. Să plătească trei zile pe săptămână, să se ducă la 120 de km, să stea câte o zi acolo fiecare dintre participante, intră în obligația angajatorului. E obligat să finanțeze formarea profesională continuă., a explicat Prof.Univ. Dr. Mircescu Gabriel, Șef Clinică Nefrologie, Carol Davila, la dezbaterea DCMedical.
Răspunsul poate fi urmărit AICI
Vezi și: Adevărul din centrele de dializă. Lipsă de medici și de paturi, situație dezvăluită în exclusivitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News