Asigurările de sănătate, public vs. privat. Nelu Tătaru: Sac fără fund. Dacă nu facem modificări, nu obținem nimic!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi fost ministru al Sănătăţii, avertizează din nou că sistemul de sănătate din România are nevoie de reformă. El a vorbit şi despre schimbările necesare. 

"Astăzi încercăm să aducem în dezbatere un normal, în care circuitul farmacistului să fie îmbinat perfect cu circuitul medical, pacient-medic-spital-farmacie. Dacă vorbim concret, uneori farmacistul este singurul cadru medical cu care se întâlneşte pacientul. Are simptome, merge la farmacie, primeşte pastile, merge acasă. Circuitul spital sau medic de familie este şuntat uneori. 

Evaluările din camerele de urgenţă scot în evidenţă că cei pe un cod albastru sau alb, care sunt de un ambulatoriu sau de medicul de familie sunt mai mult de jumătate din cei care ajung acolo. Pe de altă parte, ştim clar că aceşti pacienţi ajung la urgenţe, uneori cu ambulanţa, ştiind foarte clar că în jumătate de zi sau o zi îşi fac toate evaluările pe care nu le-au mai făcut de mult. Aici trebuie să intervină legislaţia, să refacem acel circuit al pacientului. Dacă merge la medicul de familie o dată, să nu fie programat peste două săptămâni. Altfel, oamenii vor ajunge la urgenţe, cu ambulanţa", a declarat Nelu Tătaru în cadrul dezbaterii "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave", organizată de DC MEDIA GROUP. 

Soluţia pentru mulţumirea pacienţilor, la modul în care sunt plătiţi medicii 

"Aţi avut o guvernare reformistă la ministerul Sănătăţii, aţi implicat mai mult sistemul privat, în spiritul şi litera legii asigurărilor de sănătate. Acestea au fost introduse tocmai pentru a permite competiţia, pentru a stimula calitatea. Aţi deschis drumul în zona implicării specialiştilor şi actorilor din sistem în campaniile de prevenţie şi depistare precoce", a punctat Val Vâlcu. 

"Da, s-a discutat mult de pacient aflat în centrul sistemului sau pacient care duce finanţarea după dânsul. S-a iscat o polemică vizavi de privat sau public, în condiţiile în care singura idee era să creştem confortul sau profesionalismul pe care îl găsim într-o parte şi în cealaltă nu, precum şi managementul pe care trebuie să îl impunem în urmărirea unui pacient. Atunci spuneam de finanţarea pe care trebuie să o aibă fiecare pacient şi care trebuie să meargă spre un furnizor de servicii medicale. Acum, dacă vorbim de acea finanţare, vorbim de subfinanţare, dar asta poate fi oprită printr-un management pe care eu îl văd defectuos în 70-80% din unităţile medicale publice din România. Spuneam că sistemul medical din România e un sac fără fund, dacă nu modificăm managementul nu vom obţine nimic, putem investi cât vrem. Cred că se merge şi din inerţia în care specialistul nu e plătit pe performanţă, ci are un salariu pe lună. Un chirurg ia aceiaşi bani şi dacă face 1, 2, 20 sau nicio operaţie pe lună. Cred că trebuie să răsplătim munca, performanţa, şi atunci vom avea şi un pacient mulţumit", a mai precizat Nelu Tătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel