ASCO 2018: Test revoluționar pentru depistarea cancerului pulmonar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Rezultatele promițătoare ale unui test de sânge pentru detectarea precoce a cancerului de plămâni au fost anunțate la Congresul mondial despre cancer de la Chicago – ASCO 2018.  

O simplă probă de sânge poate scoate la iveală un cancer pulmonar în stadiu precoce, informează sciencesetavenir.fr într-o relatare a corespondentului special de la ASCO 2018, cea mai amplă manifestare anuală dedicată oncologiei.

Descoperirea aparține unei echipe de cercetători de la Institutul de oncologie Dana Farber din Boston (Massachusettes) și face parte din programul Circulating Cell-free Genome Atlas (CCGA). Acesta are ca scop identificarea mutațiilor AND prezente în sânge în cazul tumorilor pulmonare incipiente. Mai exact, atunci când o tumoră își face apariția, ea poate fi semnalată în sânge prin fragmente de AND tumoral circulant (ctDNA) sau prin cellule tumorale circulante(CTC).

După acest principiu se efectuează deja biopsiile lichide, care ajută la adaptarea tratamentelor conform particularitățile tumorilor. Acestea se numesc tratamente țintite sau tratamente personalizate.

Problema este că mutațiile tumorale nu sunt întotdeauna ușor de găsit. De mai mulți ani, numeroase proiecte de cercetare au fost lansate pentru descoperirea unor metode de depistare. Unele s-au dovedit prea sensibile, altele deloc sensibile, așa că nu au convins lumea medical.

Noul test depistează cancerul pulmonar cu o sensibilitate de 98%

Iată că echipa de la Institutul de oncologie din Boston, coordonată de dr. Geoffrey Oxnard, a reușit dezvoltarea unui test cu rezultate promițătoare. La studiu au participat peste 12.000 de personae din Statele Unite și Canada. Au fost studiate 20 de forme diferite de cancer – de plămân, precum și tumori de sân și ginecologice.

Pentru plămân au fost concepute trei tipuri de teste pentru depistarea mutațiilor precoce și au fost testate pe 1.700 de participanți. Rezultatele au arătat o sensibilitate de 98% a testului, ceea ce îi determină pe reprezentanții ASCO să afirme că acesta este un prim pas promițător. Totuși, testul mai are de trecut anumite etape înainte de a fi utilizat în practica medicală curentă.

Miza unui astfel de test foarte mare pentru că rata de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonat crește semnificativ dacă boala este descoperită în stadii incipiente.

În plus, potrivit experților, posibilitatea de a detecta cancerul pulmonar printr-o simplă analiză de sânge ar putea crește substanțial rata de participare la programele de screening pentru această afecțiune.

 Opiniile specialiștilor

„Rezultatele preliminarii ale studiului au arătat că putem detecta cancerul pulmonar în stadii incipiente folosind teste de sânge și secvențiere genomică. Există o nevoie la nivel global pentru teste de cancer pulmonar care pot fi implementate cu ușurință de sistemele medicale”, a declarat Geoffrey R. Oxnard, coordonatorul studiului Circulating Cell-free Genome Atlas (CCGA).

„Suntem cu un pas mai aproape de a depista precoce cancerul pulmonar folosind analize de sânge. Deși va mai dura până când vom putea folosi ADN-ul tumoral circulant pentru a detecta cancerul la scară largă, acest studiu pune piatra de temelie pentru viitoare teste”, a afirmat David Graham, expert ASCO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel