Data publicării:
Artiştii înoată în inima New York-ului pentru susţinerea acordului de la Paris
Retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris a provocat un val de disperare în mediul cultural american, o serie de artişti reacţionând pe Twitter, considerând decizia “o crimă împotriva umanităţii” şi afirmând că Preşedintele american este “o ruşine naţională”.
Retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris a provocat un val de disperare în mediul cultural american, o serie de artişti reacţionând pe Twitter, considerând decizia "o crimă împotriva umanităţii" şi afirmând că Preşedintele american este "o ruşine naţională".
De altfel, decizia Preşedintelui Donald Trump a ţinut prima pagină a presei internaţionale, iar artiştii din întreaga lume şi-au exprimat temerile şi furia pe reţele sociale.
Leonardo DiCaprio, care a fost întotdeauna implicat în cauza ecologică, a fost primul care a scris în New York Times:
"Astăzi, planeta noastră a suferit. Este mai mult decât urgent să facem ceva pentru a salva acordurile de la Paris".
Textul lui a fost urmat foarte repede de mesajul altui actor, venit din California, Arnold Schwarzenegger. Interpretul personajului Terminator din filmele lui James Cameron i-a adresat un lung mesaj video lui Donald Trump: "Un singur om nu poate distruge progresul. Un singur om nu poate opri revoluţia noastră privind energiile verzi. Mesajul meu, domnule Preşedinte, este că, în calitate de funcţionar şi, mai ales, în calitate de Preşedinte, prima dumneavoastră responsabilitate este protejarea populaţiei. 200.000 de persoane mor în fiecare an în Statele Unite din cauza poluării aerului".
La rândul lui, muzicianul John Legend a publicat un mesaj furios, mai lapidar şi mai "accentuat": "Trebie să oprim această gaură de... Este cu adevărat o urgenţă. Trump esteo ruşine naţională". El i-a îndemnat apoi pe toţi fanii săi "să voteze la următoarele alegeri pentru partidul democrat".
Katy Perry, pop starul californian, "i-a cerut cu respect" preşedintelui american să se gândească la "copiii săi, la copiii copiilor săi şi la toţi ceilalţi copii ai planetei care vor trebui să trăiască cu consecinţele deciziei sale".
Când Donald Trump a anunţat, joi, 1 iunie, la Casa Albă, ieşirea imediată a Statelor Unite din Acordul de la Paris privind climatul, mulţi artişti au hotărât să sensibilizeze opinia publica înotând într-un acvariu gigantic, în inima Manhatan-ului.
Între clădirile din Times Square a fost aşezat un enorm acvariu, iar o seamă de artişti s-a transformat în oameni-peşti, pentru un happening dedicat schimbărilor climatice. După Londra, Paris, Florida şi Toronto, a fost rândul New-York-ului să găzduiască acest acvariu de 12 tone, rezultatul proiectului Holoscenes, unde rămâne până astăzi.
Pentru Lars Jan, creatorul lui, Times Square este locul ideal pentru a sensibiliza miile de trecători faţă de încălzirea climei.
"Am vrut să deplasez 13.000 de litri de apă, cu un înotător, în cât mai multe locuri posibil. Cred că asta îi va emoţiona cu adevărat pe oameni. Oricare ar fi convingerile noastre politice, trebuie să reflectăm la schimbarea fundamentală a obiceiurilor noastre şi să ne adaptăm la realităţile ştiinţei climatului", a declarat Lars Jan, citat de Le Figaro, adăugând că a fost inspirat în acest proiect de inundaţiile repetate din întreaga lume.
Instalarea acvariului s-a înscris în cadrul Festivalului World Science, un eveniment newyorkez ajuns la a zecea ediţie, care are ca temă principală, Clima.
"Ştiinţa ar trebui să-i unească pe oameni. Faptul că aceştia nu se simt legaţi de ideile esenţiale va fi dezastruos pentru viitorul nostru", a subliniat co-fondatorul festivalului, Brian Greene, care a mărturisit că este "foarte tulburat" de posibilitatea ca Statele Unite să se retragă din Acordul de la Paris.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News