Pelinul dulce, sau peliniţa, este o plantă ce a fost utilizată în metodele terapeutice străvechi din China în tratamentul unor afecţiuni diverse, inclusiv a febrei, simptom comun al malariei.
În urmă cu aproape cinci decenii, oamenii de ştiinţă din China au identificat ingredientul activ din aceasta, artemisinina.
În 2005, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat Tratamentul combinat pe bază de Artemisinină (ACT), considerat cea mai eficientă soluţie disponibilă împotriva malariei.
Cererea la nivel mondial de artemisinină a crescut, însă calitatea şi cantităţile disponibile nu au fost stabile.
Potrivit cercetătorilor de la institutul de inginerie IPE din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, din cauza structurii sale complexe, artemisinina este în prezent dificil de obţinut, iar sintetizarea ei chimică nu este fezabilă din punct de vedere economic.
Metoda industrială tradiţională pentru producerea artemisininei constă în tratarea frunzelor de pelin dulce cu solvenţi organici precum eter de petrol. În acest caz, procesul de extracţie este îndelungat şi mare consumator de energie, iar producţia este mică.
În cadrul studiului, cercetătorii IPE propun îmbunătăţirea contactului dintre solvent şi frunze prin reflux pentru grăbirea extracţiei artemisininei. Timpul de extracţie a fost redus de la şapte ore la patru ore şi jumătate. După tratarea frunzelor de peliniţă, specialiştii au optimizat procesul de evaporare cu un film subţire ce permite un proces continuu de evaporare pentru recuperarea solvenţilor.
În comparaţie cu procesele tradiţionale, perioada pentru producţia de concentrat de artemisinină a fost redusă astfel cu 87,5%. Puritatea produsului final a crescut cu peste 99% şi a fost totodată redusă energia consumată, după cum a notat Wang Hui din cadrul IPE.
Această tehnologie rezolvă principalele deficienţe ale procesului tradiţional de producere a artemisininei şi ar putea oferi, de asemenea, căi pentru producţia altor produse naturale", a declarat Zhang Suojiang, directorul IPE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Andreea și Cătălin Munteanu, instructorii care au pus țara pe podiumul mondial, la Părinți Prezenți
- Politicienii, afaceriștii și doctorii, la înghesuială cu alți deținuți în penitenciar. Șef Arest Central: Este ca la medic
- 1 Mai înainte de Paști, teroarea românilor. După cozi la mici urmează cozi la spovedanie