Data actualizării:
Data publicării:

ARN mesager din vaccin, DETALII incredibile. Ce este, de fapt, cum funcționează, ne modifică ADN-ul? EXPLICAȚII clare, pe înțelesul tuturor

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Ce este ARN-ul mesager, din vaccinul anti-COVID-19. Mai mulți medici și specialiști au povestit totul, pe înțelesul tuturor .  

Mai mulți medici, specialiști și profesori în sănătate publică au vorbit despre vaccinul anti-COVID-19 și despre tehnologia ARN-ului mesager pe care se bazează vaccinul. Pentru că încă de la începutul pandemiei de COVID-19 au apărut tot felul de teorii ale conspirației, aceștia au explicat totul pe înțelesul tuturor. 

Ne modifică ADN-ul vaccinul cu ARN mesager?

Medicul Vlad Mixich, cel care a vorbit cu profesoara Katalin Kariko, unul dintre cercetătorii care au descoperit cu 15 ani în urmă tehnologia ARN-ului mesager, a publicat răspunsul cercetătoarei la întrebarea dacă vaccinul anti-COVID-19 ne poate modifica ADN-ul.

""Probabilitatea teoretică și practică ca ARN-ul mesager să intre în nucleul celular și să fie încorporat în genom, adică să modifice ADN-ul persoanei vaccinate, este zero. Dar să presupunem totuși că acest lucru s-ar putea întâmpla: atunci ne-am aștepta să observăm acest fenomen în celulele infectate retroviral. Un astfel de fenomen nu a fost însă observat niciodată". O clarificare de detaliu aici: ARN-ul mesager nu poate intra niciodata dinspre citoplasma inspre nucleu, nici macar in cazul celulelor infectate retroviral deoarece in citoplasma noastră nu este prezentă enzima necesară pentru așa ceva.

ARN-ul mesager este o moleculă folosită de celule pentru a-și construi structurile. El nu este o proteină, dar este esențial în procesul prin care proteinele (cărămizile corpului uman) sunt produse. Mai exact, celulele noastre folosesc ADN-ul propriu ca matriță pentru a sintetiza în nucleu ARN mesager. ARN-ul mesager este transportat în afară nucleului, în citoplasmă, unde informația înregistrată pe el este tradusă în proteine. Procesul invers, în care ARN-ul mesager din citoplasmă să fie transportat înapoi în nucleu, nu este posibil și, cum explică mai sus Kariko, chiar dacă ar fi fost posibil efectul lui nu a fost niciodată observat în natură", a scris Vlad Mixich, pe pagina de Facebook.

Vezi și: Povestea ARN-ului mesager din vaccinul anti-COVID. Katalin Kariko, cea care l-a DESCOPERIT, detaliu NEȘTIUT. "Merită NOBEL cu vârf și îndesat"

Ce face vaccinul anti COVID-19? Explicația simplă

"El conține un ARN mesager învelit într-o “picătură mică mică de grăsime”. Pe acest ARN mesager este înregistrată informația care se traduce într-o proteină specifică coronavirusului. Dar atenție, nu e vorba de întreg virusul, nici măcar de varianta lui moartă care să fie introdusă în corpul nostru. În corp este introdus doar acest ARN mesager care va determina celulele noastre să producă proteina antigen respectivă. Acest antigen este eliberat la suprafața celulei unde este recunoscut de sistemul nostru imunitar care, atunci când va avea primul contact cu adevăratul coronavirus, va fi deja pregătit să-i dea la rădăcină.

De ce e nevoie ca ARN-ul mesager să fie învelit într-o “picătură mică mică de grăsime”? Pentru că moleculele de ARN sunt foarte ușor degradabile atât în natură, cât și în organismul nostru, datorită existenței unor enzime specializate numite RN-aze. “Picătura mică mică” de grăsime protejează ARN-ul mesager de aceste enzime. Există mii de studii științifice publicate în ultimii 30 de ani care demonstrează, fără dubiu, că aceste "picături mici mici de grăsime" (nanoparticule lipidice) sunt biocompatibile: ele există deja în mod natural în membranele celulelor noastre", a completat el. 

Cum funcționează ARN mesager din vaccinul anti-COVID-19. Răzvan Cherecheș EXPLICĂ

"Sistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlneşte o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaşte, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să îşi dea seama care parte a virusului o poate ataca şi să pornească producţia de arme ca să atace partea respectivă. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde şi se înmulţeşte. Odată ce a învins un virus, sistemul nostru imun îşi aduce aminte de el.

Sistemul nostru imun are nişte celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou acelaşi virus, anunţă. Sistemul nostru imun foloseşte experienţa anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai uşor în celulele noastre (îl face mai infecţios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos şi mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informaţia genetică care codează toată activitatea virusului. Cercetătorii au decodat tot ARN-ul virusului şi au găsit secţiunea care are instrucţiunile de producţie pentru proteina ticăloasă", a scris Răzvan Cherecheş, pe pagina de Facebook.

Ce conține vaccinul Pfizer și Moderna. Totul despre bucățile de ARN. "Nu ne putem infecta de la vaccin"

 

"Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conţine virusul. Odată vaccinaţi, celulele noastre primesc bucăţelele de ARN cu instrucţiuni de producţie şi spun "ok, hai să producem". Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse. Astfel, celulele noastre produc o mulţime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcţie şi zice şi începe să atace proteinele. Cum le întâlneşte prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanşeze un atac complet.

După ce sistemul nostru imun a distrus toate proteinele ticăloase, celulele de memorie ţin minte exact cum se distrug. În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase. La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostru. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice . Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie ştiu exact cum trebuie procedat) şi distrug proteinele şi virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, eşti protejat de COVID-19", a mai scris profesorul de la UBB Cluj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel