Data publicării:
Armata germană, fără corturi și muniție: Reduceri de buget și rezerve epuizate
O investigație a unui ziar german prezintă o imagine nemiloasă a Bundeswehr: ”Condițiile s-au înrăutățit din cauza războiului din Ucraina”.
Corturile de antrenament solicitate cu împrumut de la alte țări aliate. Stocurile de combustibil aproape epuizate, în timp ce stocurile de muniție ar fi suficiente pentru doar două zile de luptă. Și fondurile alocate pentru relansarea cheltuielilor militare care au fost deja reduse cu 15 miliarde din cauza devalorizării euro și a inflației. Aceasta este imaginea nemiloasă care reiese din ancheta efectuată de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung asupra stării armatei germane, Bundeswehr.
Se știe de ceva vreme că forțele armate ale Berlinului sunt în criză, dar ceea ce este îngrijorător este că, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, situația s-a înrăutățit chiar.
Reduceri de buget
În urma invaziei Rusiei, executivul condus de Olaf Scholz anunțase un plan de relansare a cheltuielilor militare în valoare de 100 de miliarde de euro. Păcat că, din cauza dobânzilor, a devalorizării euro și a creșterii inflației, noul fond a fost deja redus la 85 de miliarde. Și așa, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ministerul German al Apărării a fost nevoit să reducă ”drastic” mai multe contracte.
Acum, Bundeswehr se află în ”condiții mai proaste” decât înainte de războiul din Ucraina și ”aliații râd de ei din ce în ce mai des”, scrie ziarul german potrivit Europa Today.
De exemplu, în timpul exercițiilor internaționale, infanteria mecanizată germană (Panzergrenadier) trebuie să împrumute corturi din alte țări pentru că nu le poate achizționa și acest lucru ”este penibil pentru Germania”, scrie publicația germană.
Rezerve epuizate
Între timp, Bundeswehr a dat Ucrainei arme și materiale pe care nu le-a înlocuit încă, iar bugetul apărării pentru 2023 a fost redus la aproximativ 50 de miliarde de euro.
Rezervele de combustibil ale Bundeswehr sunt aproape epuizate, iar proviziile sale de muniție sunt suficiente pentru două zile de luptă. Potrivit cerințelor NATO, rezervele trebuie să acopere 30 de zile de operațiuni.
Dintre armamentul și echipamentele conținute în fondul special pentru forțele armate, ”practic nu s-a comandat nimic”, în timp ce Scholz s-a angajat față de NATO să înființeze o divizie de 15.000 de persoane complet echipate și pregătite pentru operațiuni până în 2025.
Pentru această ”divizie a cancelarului” au fost ”jefuite” alte unități ale armatei, dar ”nimeni din Ministerul Apărării nu crede că până la sfârșitul anului 2024 se poate obține materialul necesar” pentru unitate, mai scrie sursa citată.
Citește și:
Criza armelor: SUA nu poate îndeplini livrările de arme către Taiwan. Pentagonul își reconsideră stocurile de arme
Wall Street Journal a publicat un raport în care afirmă că există îngrijorări tot mai mari în SUA că angajamentele de furnizare de arme luate către Taiwan sunt afectate din cauza fluxului crescut de arme către Kiev. Citând diverse surse, ziarul a dezvăluit că Taiwan a plasat comenzi pentru 208 rachete antitanc Javelin și 215 rachete Stinger încă din 2015, însă acestea nu au fost încă livrate.
Pachetele de ajutor militar pe care SUA le trimit fie scot din stocuri, fie finanțează contracte cu industria pentru a crește producția. Până în prezent, au fost angajați cel puțin 19 miliarde de dolari în ajutor militar, inclusiv 924.000 de cartușe de artilerie pentru obuziere de 155 mm, peste 8.500 de sisteme antitanc Javelin, 1.600 de sisteme antiaeriene Stinger și sute de vehicule și drone.
Problemele lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei de Covid și a războiului în desfășurare din Ucraina au cauzat eșecuri în livrarea insulei, potrivit companiilor de apărare precum Boeing și Lockheed Martin. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News