Arma neletală care poate provoca răni grave. Comisar Dospina Robert: Nu sunt luate în considerare. E o mare problemă / video
Comisarul Dospina Robert, Serviciul arme, explozivi și substanțe periculoase, a vorbit despre pericolele asociate cu armele airsoft cu aer comprimat, și a subliniat că, deși sunt considerate arme neletale și se pot achiziționa liber, acestea pot fi modificate pentru a deveni mai puternice.
Comisarul Dospina Robert a explicat că deși armele albe pot fi deținute acasă, ele pot cauza răni grave. Acesta a adăugat că este necesară o revizuire mai amplă a reglementărilor privind armele, inclusiv cele de tip airsoft, care pot reprezenta un pericol semnificativ.
„Mai demult, din ce îmi amintesc eu, se foloseau în conflicte și săbii, macete. Au fost rănite persoane și unele chiar au murit în urma acestor atacuri cu săbii.”, a spus Laura Duță.
„Din câte cunosc, nu există un regim special al deținerii. Sunt arme albe care pot fi ținute acasă: „Domne, eu vreau să o țin pe perete ca și armă de colecție”. Faptul că o ții în mașină.... asta implică anumite cercetări. Poate să spună că o duce acasă.
Sunt destul de grave armele. Armele albe sunt destul de lungi, pot să lovească bine cu ele de la distanță, nu implică mare contact fizic.”, a spus comisarul.
„Nu ar trebuie oare schimbată legislația? Să stai cu sabia, în ziua de astăzi, parcă e prea mult.”, a spus Laura Duță.
„Sunt mai multe de schimbat. Probabil că cine se ocupă de treaba asta a luat la cunoștință problemele și face anumite demersuri în sensul ăsta. Problema nu e doar la săbii. Sunt și arme, unele airsoft, niște arme care prezintă un pericol mai mare și nu sunt luate în considerare.", a spus comisarul Dospina Robert.
Armele airsoft cu aer comprimat sunt foarte periculoase
Comisarul Dospina Robert a vorbit despre pericolele asociate cu armele airsoft, care, deși sunt clasificate ca arme neletale și pot fi cumpărate liber, pot fi modificate pentru a deveni mai puternice. El a subliniat că, în unele cazuri, aceste arme pot provoca leziuni mai grave decât un pistol autorizat care utilizează proiectile din cauciuc. Deși airsoftul folosește, în mod normal, bile nemetalice, mulți utilizatori le înlocuiesc cu bile din metal sau sticlă, crescând astfel riscul de rănire.
„Airsoft cu aer comprimat sunt periculoase deoarece, chiar dacă se achiziționează la liber, că fac parte din categoria E a anexei și sunt arme neletale care nu sunt supuse autorizării sau notificării, practic, acestea, în funcție de puterea pe care o au în interior, se modifică. Adică pot să schimbe fizic niște componente din armă și să o facă puțin mai puternică, să aibă mai mulți jouli.
După mine, poate să lovească mai tare decât un pistol care e supus autorizării, unul cu proiectile din cauciuc. Adică sunt niște bile mici de 6 mm, dar majoritatea le mai înlocuiesc, pun proiectile din metal sau din sticlă. Asta este o problemă.
La bază, airsoftul este o armă care e replică după arma letală, unu la unu, dar folosește proiectile nemetalice. Folosind bile metalice, automat și impactul cu pielea e mult mai mare, că una e să lovești cu plasticul și alta e să lovești cu proiectilul metalic.
Automat, implică și niște schimbări în traiectorie. Dacă el e făcut, la bază, să tragă cu proiectile nemetalice, are o rază de acțiune mai lungă. Dacă pui bile metalice, automat scade, că e mult mai grea bila și nu are aceeași putere să arunce. Totuși, de aproape sunt destul de periculoase.”, a spus comisarul Dospina Robert la emisiunea Culisele Justiției, de pe DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News