Arheologii români au descoperit un tezaur cu 169 de inele de aur: O astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est
Un depozit cu inele de aur antice a fost descoperit în România.
Arheologii din România au descoperit un depozit extraordinar de inele de aur antice pe care o femeie de 6.500 de ani le purta în păr.
Tezaurul a fost descoperit îintr-un mormânt din epoca cuprului și include 169 de inele de aur, 800 de mărgele din os și o brățară de cupru decorată în spirală, descoperită de o echipă de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Bijuteriile au fost depuse alături, la o înmormântare, alături de trupul unei femei „extrem de bogate”, a declarat directorul muzeului, Gabriel Moisa, relatează Agerpres.
Arheologii au identificat rămășițele ca aparținând unei femei pe baza dimensiunii scheletului și a faptului că a fost îngropat fără arme. Scheletul a indicat, de asemenea, că era înaltă și bine hrănită, iar starea bună a dinților ei a oferit mai multe dovezi că făcea parte dintr-o ramură elitistă a societății.
Descoperirile datează de acum 6.500 de ani, din epoca cuprului.
Călin Ghemiș, arheologul principal al proiectului, a descris tezaurul drept o „descoperire fenomenală”, spunând că „o astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”, potrivit artnet.
Muzeul vrea să afle mai multe despre femeia cu care au fost îngropate comorile. Oasele au fost trimise la laboratoare din Târgu Mureț, dar și în Olanda pentru datare cu carbon și testare ADN.
„Vrem să aflăm cărei culturi a aparținut persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele au fost făcute din aur din Depresiunea Transilvaniei”, a spus Moisa.
Săpăturile echipei au avut loc din martie până în iunie 2022.
Pe lângă descoperirea incredibilă a înmormântării din epcoa cuprului, alte săpături de-a lungul traseului unei noi autostrăzi în construcție în România au găsit resturi din perioada neolitică, epoca bronzului, Imperiul Roman și epoca medievală, scie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News