Data publicării:

Are ultimul cuvânt? Băsescu cere respectarea Acordului de Coabitare în cazul procurorilor șefi

Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
basescu
basescu

Preşedintele Traian Băsescu a venit cu o nouă propunere pentru alegerea Procurorului General şi a procurorului-şef al DNA. El vrea ca selectarea lor să fie făcută de CSM, iar Ministerul Justiţiei şi Presedinţia să accepte persoanele rezultate fără rezerve. Președintele a amintit, în avionul care se îndrepta spre Chile,  că el are ultimul cuvânt și că propunerea lui ar influența pozitiv raportul MCV de săptămâna viitoare. Băsescu face, astfel, trimitere la Actul Coabitării. În documentul semnat cu Victor Ponta  se stabilește cine are ultimul cuvânt în numirile de la PG și DNA. ”Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final. În această materie se înscriu: numirea Procurorului General, Procuror şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvemului”. Conform procedurii, președintele este decidentul final.

Băsescu a subliniat că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord. Mai clar,  să accepte din start cele două persoane selectate de CSM şi să deruleze apoi rapid procedura de desemnare prevazută de lege. Ceea ce propune președintele este modificarea procedurii prin care şefii procurorilor sunt numiţi în funcţie. Astfel CSM, care acum are un rol consultativ, ar avea un rol esențial în numirea procurorilor.

"Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările", a spus Băsescu. El a insistat asupra neutralităţii CSM şi a eliminării astfel a suspiciunilor privind politizarea sau lipsa de transparenţă a procedurii de selecţie.

Potrivit lui Băsescu, odată acceptată şi aplicată soluţia responsabilizării CSM cu privire la selecţia procurorului general şi a sefului DNA, acelaşi model ar putea fi extins şi la numirea adjuncţilor celor doi, precum şi la cea a şefilor de secţii din Parchete, scrie Gândul. "Putem extinde soluţia şi pentru celelalte funcţii de adjuncţi şi şefi de secţii", a spus el. Președintele a adăugat că ar fi o soluție care ar influența pozitiv raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămana viitoare.

Traian Băsescu a decis, recent, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. El a spus că a avut înainte o întâlnire cu Mona Pivniceru, cu "dosarele pe masă", însă ministrul Justiției nu a reușit să-l convingă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel