Data publicării:

Ardeiul iute, beneficii pentru sănătate

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Ardeiul iute este cunoscut  datorită virtuţilor sale medicinale, acesta ascunzând o multitudine de beneficii pentru sănătate. Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul și ajută la funcționarea plămânlor. Nu în ultimul rând, ardeiul iute e folosit cu succes în curele de slăbire, ajutând la pierderea kilogramelor. Dacă femeile îl folosesc în diete, pentru bărbați ardeiul iute acționează ca afrodisiac.Nu în ultimul rând, ardeiul iute poate preveni ulcerul gastric.

Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. El ajută la stimularea metabolismului, prin acţiunea pe care o are asupra structurii venoase.

Ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.  Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Ardeiul iute ajută la pierderea kilogramelor

Consumul de ardei iute declanșează o senzaţie de căldură în tot corpul, care rezultă în urma arderii caloriilor (aproximativ 200 calorii zilnic). 

Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamină A. Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamină A, cu rol important în lupta contra infecţiei şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale.

[citeste si]

Combate inflamația

Ardeiul iute conţine capsaicină, care încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât aconţine mai multă capsaicină.

Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.

Bun pentru inimă

Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.

Prevenirea ulcerului gastric

Ardeiul iute are o reputaţie negativă şi nemeritată de a contribui la apariţia ulcerului gastric. Nu doar că ardeiul iute nu provoacă ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel