Data actualizării:
Data publicării:

Tornadă Călărași. Arafat - ANM, ședință de urgență. Primele declarații

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Raed Arafat
Raed Arafat
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și meteorologii discută azi posibilitatea ca populaţia să fie alertată prin sistemul Ro-Alert atunci când sunt fenomene meteorologice periculoase, după tornada din Călăraşi. Raed Arafat a făcut primele declarații, înainte de ședința cu ANM. 

"RO-ALERT este un sistem de alertare. Ce primim noi, ca date, nu numai de la ANM, noi le transmitem. Dacă nu se primesc, nu se transmit. A doua întrebare este dacă putea să prevadă acest fenomen. Asta nu ştim. Nici în SUA nu se prevăd tornadele cu câteva minute înainte, ci doar condiţiile favorizante. Dacă mergem pe aceste condiţii, trebuie să stabilim ca la apariţia acestora să se dea un mesaj prin RO-ALERT. Acest lucru trebuie să fie stabilit cu colegii de la ANM și să fie stabilită procedura.

Sunt fenoneme rare, nu sunt fenomene care apar în fiecare zi, iar RO-ALERT nu este nici un sistem de interpretare meteo, nici un sistem de prognoză sesimic. Este un sistem de alertare. Nu este problema RO-ALERT, ci este problema că, dacă cineva deţine informaţia, cât de repede o și transmite. Noi nu ştim dacă ANM poate spune că "uite, acest fenomen poate apărea". Cu dânşii trebuie discutat, ei sunt experţii în domeniu. Şedinţa de astăzi este să stabilim dacă trebuie modificat ceva în procedura", a declarat Raed Arafat, înainte de ședința cu ANM, după tornada din Călărași.

Vezi și: Liviu Dragnea, anunț: Mulți mi-au spus că e o nebunie. Începând de astăzi...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel