Data publicării:

Ar trebui să pui oțet în aluatul de cozonac pentru Crăciun. Trucul folosit de cele mai pricepute gospodine

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay / Facebook Isfahan Doekhie
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay / Facebook Isfahan Doekhie

De Sărbători, cozonacul este nelipsit de pe masă. Iată de ce ar trebui să pui oțet în aluat atunci când îl prepari. 

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

- 1 kg de făină
- 5 ouă
- 300g de zahăr
- jumătate de pachet de unt (80% grăsime)
- 5 linguri de ulei
- 200 ml lapte
- 400g de nucă
- 4 linguri de cacao
- coaja de la o lămâie
- 2 portocale
- 1 fiolă de esență de rom
- drojdie crudă 42g
- zahăr vanilat praf

Cum se prepară

Se separă albuşurile, se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr şi se amestecă cu nuca şi cacaoa pentru umplutură. Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făină. 

Când "fierbe" drojdia, se adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr, aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ şi se amestecă până se încorporează toată făina şi se obţine un aluat elastic, nu foarte îndesat. Aluatul de cozonac iese mai pufos dacă adaugi în compoziție o lingură de oțet.

Se acoperă ligheanul cu folie şi se lasă aluatul la cald o oră. Cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru, formându-se sfere.

BONUS: Turtă dulce de casă

Ingrediente

- 1 ou
- 400 g făină
- 2 linguriţe ghimbir măcinat
- 2 linguriţe scorţişoară măcinată
- 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- un praf sare
- 160 g unt 80%
- 200 g zahăr brun
- 60 ml melasă/miere

Cum se prepară

Combină ingredientele uscate: făina, scorţişoara, ghimbirul, cuişoarele măcinate, bicarbonatul de sodiu şi un praf de sare. Separat, bate untul cu zahărul pentru 2-3 minute. Adaugă oul şi melasa, apoi încorporează ingredientele uscate. Răstoarnă aluatul obţinut pe blatul presărat cu făină, potrivit retetepractie.ro.

Frământă câteva secunde aluatul, apoi dă-i forma rotundă, ambalează-l în folie alimentară şi dă-l la frigider pentru minim o oră. Aluatul poate fi făcut şi cu o zi înainte şi lăsat la frigider până la rulare. Odată răcit, întinde-l cu sucitorul între două foi de copt presărate uşor cu făină, până când ajungi la o grosime de cca 0.5 cm.

Decupează turta dulce cu formele speciale şi aşază-le într-o tavă tapetată cu foaie de copt. Restul de aluat îl poţi trece din nou prin acelaşi procedeu, după ce îl frămânţi şi rulezi din nou. Dă turta dulce la cuptor pentru 10-12 minute la 170 de grade sau până când devin uşor aurii.

Decorează turta dulce cu glazură de zahăr sau cu alte elemente decorative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel