Data publicării:
Aproximativ 900 de trenuri nu au circulat în timpul grevei CFR
Aproximativ 600 de trenuri de călători şi 300 de trenuri de marfă nu au circulat miercuri, între orele 7:00 şi 9:00, la nivelul ţării, după ce angajaţii CFR - Mişcare Comercial şi-au întrerupt în mod voluntar activitatea, fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă.
'În urma întreruperii de activitate a angajaţilor de la Mişcare Comercial, aproximativ 600 de trenuri de călători şi 300 de trenuri de marfă nu circulă miercuri, între orele 7,00 şi 9,00, la nivelul ţării. Oamenii sunt nemulţumiţi în principal de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă. Cei care au întrerupt activitatea sunt operatorii şi impegaţii. La această oră (8,35 n.r.) nu circulă niciun tren la nivelul ţării, iar acţiunea se va încheia la ora 9,00', a declarat miercuri dimineaţă, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică.
Acesta a precizat, totodată, că miercuri, la ora 10:00, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii CFR Infrastructură şi CFR Călători, urmând ca la ora 17:00 să participe la o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă angajaţii din domeniu.
Federaţiile sindicale din transporturile feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.
VEZI: Ponta avertizează greviștii CFR: "Să nu se transforme în șantaj"
Potrivit lui Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, o alta nemulţumire a CFR-iştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.
'Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor', preciza Iulian Măntescu.
El menţiona, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.
'Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale CFR-iştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a CFR-iştilor să primească salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp', a mai spus Iulian Măntescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News