Aproape 152 de diplomați ruși au fost expulzați din diferite țări în ultima săptămână
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Pirod 4D
Foto Ilustrativ/Pexels Pirod 4D
Cel puțin 151 de diplomați ruși au fost sau sunt în curs de a fi expulzați din țări din întreaga lume numai în ultimele șapte zile.

Vineri, Japonia a anunțat intenția de a înlătura opt diplomați ruși, a raportat Axios. Japonia a mai spus că va elimina treptat importurile rusești de cărbune și petrol din cauza invaziei ucrainene, potrivit News Week.

SUA și Europa au expulzat împreună peste 400 de diplomați și lucrători ai ambasadelor ruse de când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

Dar evenimentele recente din Ucraina se pare că au determinat țările să ia măsuri imediate mai ales în ultima săptămână.

Germania și Franța, de exemplu, au anunțat luni planuri de a da afară diplomații ruși și personalul ambasadei din cauza rapoartelor privind uciderile în masă de civili în orașul ucrainean Bucha, care au atras de altfel și condamnări internaționale.

În timp ce a anunțat înlăturarea diplomaților ruși din Japonia în timpul unei conferințe de presă vineri, prim-ministrul Fumio Kishida a descris unele dintre acțiunile Rusiei în Ucraina drept ”crime de război de neiertat”, a informat Reuters.

”Rusia a încălcat în mod repetat dreptul internațional umanitar ucigând civili și atacând centrale nucleare”, a spus Kishida.

Și la București au fost luate măsuri asemănătoare

Zece reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București au fost declarați ”personae non gratae” pe teritoriul României, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe.

Într-un comunicat de presă, MAE informează că autoritățile române ”au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

Potrivit MAE, decizia autorităților române a fost comunicată părții ruse ”astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

”Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel