Data actualizării:
Data publicării:

Aproape 600 de nord-coreeni "au dispărut" după ce au fost deportați de China

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Dezertorii nord-coreeni deportați de China nu mai sunt de găsit.

Până la 600 de nord-coreeni au „dispărut” după ce au fost deportați de China în octombrie, a declarat joi un grup pentru drepturile omului din Seul, avertizând că se pot confrunta cu închisoarea, tortură, violență sexuală și execuție în statul izolat, potrivit Reuters.

Raportul Grupului de lucru pentru justiție tranzițională (TJWG) a venit la aproximativ două luni după ce Coreea de Sud a protest împotriva Chinei față de presupusa repatriere a mai multor nord-coreeni care încercau să fugă înapoi în țara de origine.

Scenariu de coșmar

TJWG a declarat că sute de dezertori au fost transportați în autobuze și dube păzite din centrele de detenție chineze de peste graniță în nord, pe 9 octombrie. Identitatea dezertorilor rămâne necunoscută, dar se crede că majoritatea sunt femei.

„Nu a fost stabilită nicio comunicare cu dezertorii de când au fost trimiși înapoi”, a spus grupul într-un comunicat. „Se confruntă cu posibile amenințări ca posibile acte de tortură, agresiuni sexuale, sechestrare în lagăre de concentrare, avorturi forțate și execuții, deoarece regimul lor autoritar îi numește „criminali” și „trădători”.

Mass-media de stat nord-coreeană nu a comentat acest caz, dar a denunțat de mult dezertorii drept „rădăcini umane”, iar liderul Kim Jong Un a securizat și mai mult granițele în ultimii ani.

Reacția Beijing-ului

Ministerul de Externe al Beijingului a negat în octombrie că ar exista „așa-zișii dezertori” în China, dar a spus că nord-coreenii au intrat ilegal din motive economice, iar China s-a ocupat întotdeauna de această problemă conform legii.

Dezertorii nord-coreeni sosiți în Sud au atins un minim istoric în timpul pandemiei, când Coreea de Nord și-a sigilat granițele. Phenianul a ridicat de atunci unele restricții legate de Coronavirus și a reluat schimburile comerciale cu China. Rapoartele vamale ale Beijingului au indicat o creștere bruscă a exporturilor către Coreea de Nord în ultimele luni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel