Apple a lansat noul sistem de operare iOS 5, cu aplicaţii pentru Twitter, dar nu şi FaceBook. De ce nu se înţeleg Steve Jobs şi Mark Zuckerberg
Apple şi-a lansat noul sistem de operare mobil iOS 5 şi... surpriză acesta va include aplicaţii pentru site-ul de socializare Twitter, dar nu şi Facebook. De ce oare nu pot Steve Jobs şi Mark Zuckerberg să se înţeleagă?
autor: Alex Antonache
„Zarurile au fost aruncate“ spune Allie Townsend în TIME. Luni, în timpul prezentării unui nou sistem de operare mobil, Apple şi-a făcut public apropierea de Twitter, colaborare ce va permite utilizatorilor să posteze mesaje direct pe platforma site-ului de microblogging printr-o gama largă de aplicaţii instalate pe iPhone, iPad, şi iPod. Toate acestea vor fi posibile fără ca utilizatorul să deschidă vreo aplicaţie Twitter specifică. Însă, surpriză! Facebook nu a primit un tratament similar. Acest anunţ clarifică acum cele două tabere proaspăt formate: Apple şi Twitter, pe de o parte, şi Microsoft şi Facebook pe de altă parte.
Decizia Apple a stârnit multe controverse, forum-urile explodând de topicuri ce critică sau din contră găsesc explicaţii pentru această mişcare intresantă făcută surprinzător. În fond, de ce alege Apple un parteneriat cu Twitter, când Facebook este cel mai mare site de socializare, având aprozimativ dublu numărul de membri faţă de Twitter.
Iată totuşi aici, trei teorii:
1. Apple şi Facebook s-au certat în trecut
În septembrie anul trecut, Apple a lansat o reţea de muzică socială numită Ping, care, la început, a avut pe Facebook partener. Dar în urma unui "dezacord între cele două societăţi" privind anumite detalii legate de noul serviciu lansat a dus la eliminarea reţelei Facebook din ecuaţie, spune Jennifer Van Grove la Mashable.
2. Ambele companii insistă pe control
Se pare că obstacolul care a stat între colaborarea a celor două companii, a fost acela că "Apple doreşte să menţină controlul asupra experienţei utilizatorului şi să păstreze legătura sa directă cu clienţii săi" - obiectivele care se pare că "s-au ciocnit cu ambiţiile proprii ale Facebook-ului", spune Bianca Bosker la The Huffington Post. Într-adevăr, şi Facebook vrea, de asemenea, control asupra aceluiaşi aspect, spune NDTV, însă Twitter, prin comparaţie, poate fi mai uşor de integrat ca şi tehnologie de bază."
3. Facebook a acceptat “prietenia” cu Microsoft
Nu cum mult timp în urmă Apple a cumpărat şi folosit reţele de socializare bazate pe cele Facebook, şi a integrat aceste servicii în propriul său sistem de operare mobil. Asta nu a făcut însă ca Apple să nu se uite după alternative. Astfel, din relaţia dintre Microsoft şi Facebook deducem că oricine are speranţa unui nou acord similar între Apple şi Facebook "va fi probabil lasat de aşteptare pentru o vreme," spune Townsend în TIME.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News