Vine Apocalipsa pentru bogați. ”Nici aurul nu ne mai poate salva”
Economistul Marc Faber oferă un scenariu sumbru, conform căruia criza economică actuală nu va mai putea fi rezolvată nici măcar cu ajutorul aurului.
Faber susține că actuala criză din Cipru ne arată că banii sunt tot mai greu de protejat, adăugând că, dacă în prima parte a crizei, sistemul financiar a fost salvat pe seama contribuabililor, de acum nota de plată a crizei va veni și se va resimți și în conturile celor bogați. El însuşi a declarat, la Bloomberg tv, că se aşteaptă ca într-o zi Guvernul să îi confişte 20-30% din avuţia personală.
Bursa Americană nu mai poate crește
Marc Faber, autor al newsletter-ului "Boom, Gloom & Doom Report", nu mai este la fel de optimist în ceea ce priveşte evoluţia pieţei de capital americane. Asta deși a fost relativ pozitiv faţă de acţiunile companiilor din SUA, începând cu martie 2009. Acum Bursa de la New York urcă într-un răstimp în care încrederea consumatorilor este în declin, iar pieţele emergente performează rău faţă de cea americană. Dolarul se întăreşte indicând o restricţionare a lichidităţii la nivel internaţional.
În aceste condiţii, investitorul elveţian rezident în Thailanda se aşteaptă ca avansul cotaţiilor să fie mic din acest moment. Ba mai mult, există chiar riscuri de scădere. Acestea pot fi alimentate de recesiunea din Europa, care afectează veniturile corporaţiilor americane listate la bursă și care desfăşoară o bună parte a activităţii pe "Bătrânul continent".
Se merge dintr-un balon speculativ în altul
Banii tipăriţi nu se duc uniform în economie. Aceştia ajung mai întâi în industria serviciilor financiare şi la cei care au acces la aceste fonduri, în mare parte oameni foarte bogaţi. Banii nu merg către muncitori, aminteşte Faber. Din timp în timp, lichiditatea excedentară inflamează bule speculative precum a fost cea de pe acţiunile tehnologice din 2000, balonul imobiliar din 2007 sau curba speculativă pe mărfuri din 2008. Şi acum banii merg selectiv către anumite pieţe precum cele din Filipine, Indonezia, Thailanda, ale căror indici au crescut de patru ori în ultimii patru ani, dar şi către Bursa americană.Banii, tot mai nesiguri. Nici aurul nu ne mai salveazăSe creează astfel aceste baloane speculative succesive, iar pericolul este ridicat."Inclusiv această succesiune de bule se va încheia la un moment dat. Îngrijorarea mea este că vom avea o criză sistemică de care va fi foarte greu să te ascunzi. Chiar şi în aur va fi dificil să te refugiezi", a declarat Faber, citat de curierulnational.ro.
El spune că noua criză din Cipru, ca şi pierderea banilor de către clienţii brokerului de mărfuri MF Global în a doua parte a anului 2011, ne arată că banii sunt tot mai greu de protejat. Prima salvare a sistemului financiar s-a făcut pe seama plătitorilor de taxe. Acum se va face în contul deţinătorilor de active, al oamenilor bogaţi. Faber însuși se aşteaptă ca într-o zi Guvernul să îi confişte 20-30% din averea personală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News