Data publicării:

Aparatele de aer condiţionat, vinovate de numeroase victime

Autor: Roman Iuliana | Categorie: Arhiva
WhatsApp
aer-conditionat-acasa
aer-conditionat-acasa

Aparatele de aer condiţionat au beneficiile lor, care nu se limitează la simplul confort, dar pot avea şi efecte nedorite.

Deşi noi, românii, ne cam temem de ele din cauza curentului pe care îl produc, aparatele de aer condiţionat au multe beneficii şi nu e vorba doar de confort. Căldura extremă are efecte negative asupra corpului nostru, mai ales la bătrâni, cardiaci, etc. ca să nu mai spunem că ea atrage insecte şi produce deshidratare prin transpiraţie puternică. Aerul condiţionat previne aceste probleme, astfel mărind conforul şi productivitatea muncii.

În încăperile cu astfel de aparate, aerul este de obicei foarte uscat, ceea ce duce la uscare pielii, dar şi a mucoaselor, iar mucoasele uscate înseamnă risc mai mare de răceală sau gripă. Aceste boli infecţioase, dar şi altele, se transmit de altfel uşor în încăperile cu aer condiţionat din cauza curenţilor.

Iar dacă aparatul nu este întreţinut şi dezinfectat cum trebuie, o mulţime de patogeni îşi pot găsi adăpost în interiorul lui. Cel mai cunoscut şi mai periculos este Legionella, o bacterie care duce la pneumonie şi care iubeşte aparatele de aer condiţionat.

Din cauza expunerii la patogenii din aparat şi din cauza aerul uscat te mai poţi alege cu sinuzită, rinită, faringită şi alte afecţiuni uşoare ale sistemului respirator.

Aerul condiţionat este periculos şi pe termen lung. Cei care petrec mult timp în camere răcite artificial îşi scad rezistenţa la căldură, iar atunci când trebuie să o suporte pot avea probleme grave. Aşa s-ar explica de ce valurile de căldură fac mai multe victime în prezent decât în trecut.

Aparatul trebuie întreţinut de persoane specializate şi igienizat periodic, astfel încât să nu se strângă bacterii în el. Chiar dacă tânjeşti după răcoare, ţine temperatura mai sus de 21 de grade Celsius. Între 21 şi 25 de grade este temperatura ideală. Umiditatea trebuie menţinută la 60-70%, ceea ce se poate realiza cu ajutorul unui umidificator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel