Data publicării:
Apărare Marea Neagră. Meleșcanu: Una dintre problemele importante pentru securitate
Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, prezent vineri la cea de-a IV-a ediţie a Bucharest Security Conference, a pledat pentru creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre.
"Politica de apărare şi descurajare, capacitatea de adaptare la schimbările din lume reprezintă un lucru fantastic. Din acest punct de vedere, când vorbim despre relaţia noastră cu ţările partenere, beneficiem de contribuţia lor şi, în acelaşi timp, sigur, şi aceşti parteneri au nevoie de sprijinul şi contribuţia noastră pentru a-şi creşte propriile capabilităţi. Din acest punct de vedere, una dintre problemele importante pentru securitate o reprezintă securitatea în regiunea Mării Negre. Nu spun că acesta este cel mai important subiect, dar vreau să spun că în ceea ce priveşte graniţa de est a NATO şi a UE, de la Marea Baltică şi până la Marea Neagră, avem un coridor foarte clar şi o barieră împotriva oricăror acţiuni ostile. Din acest punct de vedere, trebuie să recunosc faptul că anul acesta a fost unul excelent pentru România, ţară riverană la Marea Neagră. S-au adoptat decizii foarte importante în ceea ce priveşte prezenţa la Marea Neagră şi, de asemenea, în ceea ce priveşte prezenţa în zona Mării Baltice", a arătat el, în cadrul conferinţei organizate de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Importanţa creşterii capacităţii de apărare
În acest sens, Meleşcanu a vorbit şi despre importanţa creşterii capacităţii de apărare şi descurajare în regiunea Mării Negre.
"Sigur, Marea Baltică este, practic, în aceeaşi situaţie în care ne aflăm şi noi. Dar la Marea Neagră lucrurile sunt un pic speciale, pentru că nu vorbim doar de securitate. Prezenţa masivă militară a Rusiei în această zonă, în Crimeea în mod special... având în vedere această situaţie, trebuie să înţelegem că ce se întâmplă în zona Mării Negre este o proiecţie şi din punct de vedere al legăturii cu zona din Orientul Mijlociu. Aşadar, trebuie să ne concentrăm şi să includem în programele noastre - şi sper că la următorul summit se va discuta acest lucru - pentru a creşte capacitatea de apărare şi descurajare în regiunea noastră", a spus preşedintele Senatului.
Războiul hibrid
El a mai arătat că, datorită existenţei NATO, agresiunile de tip clasic sunt evitate în prezent, în schimb lumea se confruntă cu "noi provocări şi ameninţări", precum războiul hibrid.
"Când vorbim despre războiul hibrid trebuie să luăm în considerare câteva elemente. Primul - şi poate cel mai important - este consolidarea rezilienţei tuturor ţărilor din acest punct de vedere. Sigur, NATO este organizaţia mare, mamă, care ne asigură securitatea, dar toată lumea trebuie să contribuie şi sunt mândru, ca preşedinte al Senatului, să spun că România a luat o decizie foarte înţeleaptă, prin consens în rândul tuturor partidelor politice, de a aloca un procent din bugetul de stat domeniului militar. Noi avem ca ţintă o continuare a acestei politici pentru o perioadă de cel puţin zece ani. Un al doilea lucru important: trebuie să ne concentrăm pe apărarea cibernetică. Al treilea element, care de asemenea este important, se leagă de comunicarea strategică. Trebuie să înţelegem că acum războaiele încep în inimile şi minţile oamenilor, de aceea comunicarea strategică este foarte importantă", a menţionat Meleşcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News