Data actualizării:
Data publicării:

APA NOVA - FAKE NEWS despre apa de la robinet: Mesaj de PANICĂ. APA este POTABILĂ!

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

În urma încălzirii bruște și topirii depunerilor de gheață și de zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-au încărcat râurile Argeș și Dâmbovița, ceea ce a dus la deprecierea temporară a calității apei. Au urmat măsuri de tratare imediate, iar apa potabilă este în parametri legali. Se face o monitorizare online în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se iau zilnic analize de probe din rețea. Rezultatul analizelor de astăzi, 30 ianuarie, nu indifică depășiri ale parametrilor de calitate a apei, după cum informează Apa Nova. 

Cetățenii sunt atenționați asupra mirosului de clor, care de ieri este în scădere și va dispărea de astăzi. 

Plecând de la informația că s-au topit gheața și zăpada și apa rezultată, cu efect de spălare a suprafețelor atinse a dus la încărcare mai mare a râurilor, circulă un fake news puternic distribuit prin mesaje:  "Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! "Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.”

Contactați de DCNews, cei de la Apa Nova au subliniat că este ”un fake news”: ”Este un fake news, un mesaj de panică, îngrijorător. Nimeni de la Apa Nova nu avea cum să transmită așa ceva pentru nu este o situație reală. Apa a fost tot timpul potabilă, este monitorizată zilnic. Fake news-ul a plecat de la situația în care în sectorul 6 se simțea un miros mai pregnant de clor.” Reprezentanții Apa Nova ne-au mai transmis că întreaga situație s-a creat după ce râurile Argeș și Dâmbovița au venit cu apă mai murdară, din cauza topirii zăpezii și a ploilor: ”S-a balansat deprecierea calității apei cu folosirea acestui clor rezidual într-o cantitate mai mare decât de obicei, pentru echilibru, rămânând în același timp în parametri normali. În București, avem o apă de calitate, astfel se folosește o cantitate mult mai mică de clor decât în alte orașe europene. Dacă s-ar fi folosit cantitatea maximală de clor care este legală, acceptată de UE, clorul tot nu ar fi fost periculos pentru sănătatea cetățenilor. S-a simțit clorul doar în sectorul 6, care este în apropierea stației de pompare de la Preciziei, nu a fost timp suficient ca acest clor să se evapore și atunci oamenii au simțit în apa de la robinet. De aici a apărut dezinformarea care a luat conotație de panică”. 

Iată comunicatul oficial Apa Nova: 

”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.

În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.

Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel