Data actualizării:
Data publicării:

'Apa este aur' într-o insulă italiană, afectată de secetă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
pexels
pexels
O insulă italiană se confruntă cu o secetă gravă, pentru că lipsa ploilor de iarnă a scăzut cantitatea de apă din rezervoare. Mai mult, locuitorii trebuie să se aprovizioneze cu apă potabilă, relatează Reuters.

Este vorba despre Insula Sicilia, care a înregistrat un record european de căldură în anul 2021, 48,8 grade Celsius (119 grade Fahrenheit). Acum, Sicilia a decretat stare de urgenţă, iar zeci de oraşe au raţionalizat apa pentru uz agricol şi rezidenţial. Autoritățile au pus la dispoziţie provizii doar o dată la două zile.

'Chiar şi prepararea ceaiului din plante sau gătitul de paste devine o muncă obositoare', a declarat Maria Maneri, studentă şi chelneriţă din oraşul Agrigento, aflat în sudul Siciliei, care de multe ori trebuie să transporte o plasă grea cu sticle de apă.

'Apa din Agrigento este aur', a zis Antonio, un localnic, menționând că umple des rezervoare şi sticle de la cea mai apropiată fântână a oraşului. Localnicii se confruntă cu cea mai caldă lună februarie înregistrată vreodată. Au fost înregistrate opt temperaturi record consecutive, care au adus efecte devastatoare asupra accesului la apă pe plan global.

Agricultura din Sicilia, una dintre cele mai sudice regiuni din Europa, a fost menționată ca fiind o preocupare importantă de Serviciul de monitorizare a culturilor al UE, MARS, care în luna decembrie a tras un semnal de alarmă despre seceta din regiunea Mării Mediterane. Insula italiană Sicilia este un producător de citrice şi măsline, dar şi de grâu.

Lipsa de apă nu este un fapt nou pentru sicilieni. Mulți localnici au cisterne pe acoperişuri cu scopul de a colecta apă de ploaie, însă sistemul de stocare a fost insuficient în faţa lungilor perioade de secetă din ultimii ani.

Unii sicilieni îşi umplu acum căzile când sunt disponibile pentru apă de spălat şi de gătit, a spus un proprietar de restaurant Federico Castronovo. Sudul Italiei, Grecia, insulele mediteraneene, dar și nordul Africii cred că creşterea temperaturilor de primăvară va agrava problemele din agricultură, ecosistemele, dar şi disponibilitatea apei potabile.

Mulţi localnici se aşteaptă ca să se înrăutăţească lucruile. 'Iernile viitoare ar putea fi probabil şi mai puţin ploioase', a spus Peppe Riccobene din Agrigento. 'Simţim impactul dezastruos al schimbărilor climatice în fiecare an', a mai afirmat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel