Apa cu semințe de chia: beneficii și contraindicații
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Semințele de chia sunt cunoscute pentru conținutul mare de nutrienți precum proteinele și fibrele. Ele provin din planta Salvia hispanica. Acum, din ce în ce mai populară este apa cu semințe de chia, consumată la discreţie de vedetele de la Hollywood. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate, dar şi contraindicaţiile.

Seminţele de chia sunt cel mai des presărate peste salate sau încorporate în budinci reci. Dar când arunci semințele de chia în apă, acestea absorb lichidul. Capacitatea lor de absorbție este atât de impresionantă. Semințele de chia se pot mări de până la 12 ori față de dimensiunea lor inițială atunci când sunt înmuiate. Rezultatul final este un amestec gelatinos cu o textura ușor de mestecat, asemănătoare cu cea a perlelor de tapioca.

Apa cu semințe de chia a devenit din ce în ce mai populară. Ea a cunoscut succesul datorită rețelelor sociale. Apa cu semințe de chia este o băutură simplă pe care o folosesc unii oameni pentru a ajuta la combaterea senzației de foame. Semințele de chia au multe beneficii pentru sănătate, susținute de cercetări. Specialiștii spun că pot fi un plus grozav pentru dieta zilnică. Sunt o sursă bună de fibre, proteine, grăsimi nesaturate și antioxidanți. Acestea includ, de asemenea, câțiva micronutrienți importanți inclusiv: calciu. fier, magneziu, fosfor, zinc, vitaminele B.6

Ajutor pentru diabetici

Există, de asemenea, unele cercetări care arată că semințele de chia pot ajuta la gestionarea sănătoasă a zahărului din sânge. Acizii grași din semințele de chia pot ajuta la ameliorarea pielii iritate. Apa în care au fost înmuiate poate sprijini hidratarea pielii. Cu toate acestea, nu există studii directe asupra beneficiilor pentru piele ale consumului de apă cu semințe de chia în sine, așa că sunt necesare mai multe cercetări.

Care este cel mai bun moment pentru a bea apa cu semințe de chia

Cel mai bun moment pentru a bea apă cu semințe de chia depinde de preferințele tale personale. Consumul după-amiaza poate ajuta la prevenirea supraalimentării mai târziu în cursul zilei. Consumul seara ar putea ajuta la reducerea apetitului înainte de culcare. Cu toate acestea, dacă ți-e foame și nu ai mâncat de ceva timp, ia în considerare să-ți alimentezi corpul cu o masă bogată în nutrienți, mai degrabă decât să te umpli cu apă cu semințe de chia.

Te ajută să pierzi în greutate

Seminţele de chia absorb apa rapid şi se măresc chiar şi de 12 ori. După ce consumi apă cu semințe de chia, semințele umede vor continua să se extindă în stomac prin absorbția apei și a sucurilor gastrice. În plus, fibrele solubile din semințele de chia ajută la încetinirea digestiei efective a semințelor. Acest lucru te va face să te simți sătulă pentru mai mult timp. Drept urmare, efectul de umplere al apei cu semințe de chia poate ajuta la prevenirea senzației de foame. Contribuie și la reducerea aportului general de energie, ceea ce duce la pierderea în greutate, se arată într-un raport al Clinicii Universitare din Cleveland, preluat de publicaţia Health.

Dezavantaje

Principalul lucru de reținut despre apa cu semințe de chia este că niciun aliment, inclusiv acesta, nu poate înlocui o dietă sănătoasă și echilibrată. În timp ce apa cu semințe de chia poate face parte dintr-un model de dietă sănătoasă, este important să nu te bazezi pe ea pentru pierderea în greutate sau pentru orice obiectiv unic de sănătate. Reţine doar: nu consuma o cantitate enormă. În schimb, o poți integra într-un plan alimentar sănătos. În general, o porție de semințe de chia este de 2 linguri (20 de grame).

Dacă nu bei suficientă apă, fibrele ridicate și calitatea absorbtivă a semințelor de chia ar putea crește riscul de constipație. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când consumi cantități mari. Constipația legată de aportul ridicat de fibre este de obicei asociată cu lipsa de apă. Dacă abia ai decis să consumi semințe de chia sau orice alimente bogate în fibre, asigură-te că ești ok cu hidratarea organismului. În plus, fibrele din semințele de chia pot provoca dureri de stomac pentru persoanele care nu sunt deja obișnuite cu numeroase surse de fibre în dieta lor. Dacă abia ai început să consumi semințele de chia sau apa cu semințe de chia, poate fi util să începi cu cantități mici și să crești treptat cantitatea.

Cum se prepară apa cu semințe de chia

Reţeta este cât se poate de uşoară. Tot ce trebuie să faci este să amesteci ușor 1–2 linguri (12–24 grame) de semințe de chia într-o cană (237 ml) de apă. După aceea, lasă-le să stea până la 2 minute. Semințele de chia încep să absoarbă apa și transformă apa în gel destul de repede după aceea, așa că nu le lăsa să stea prea mult decât dacă nu te deranjează să bei un gel mai ferm. De asemenea, poți alege să amesteci semințele și să bei apa din semințe de chia imediat, în loc să le lași să se omogenizeze. În cele din urmă, dacă vrei să adaugi aromă apei cu semințe de chia, poți adăuga suc de lămâie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel