Data publicării:

Anunţ de la Ministerul Agriculturii: Se plătesc despăgubiri de secetă la culturile de primăvară

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a început să lucreze la Ordonanța de Urgență pentru acordarea despăgubirilor la culturile înființate în primăvara anului trecut, care au fost afectate de secetă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Anunțul a fost făcut de secretatul de stat MADR, Sorin Moise, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. ”Lucrăm chiar în acest moment la Ordonanța de urgență. O parte din bani îi avem prinși în bugetul Ministerului Agriculturii, iar diferența, atâta timp cât vom avea un ok de la Ministerul de Finanțe, putem să o primim la rectificarea bugetară, ca să putem să acordăm aceste despăgubiri. E clar că fermierii români vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă anul trecut”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise pentru AGRO TV.

Potrivit oficialului MADR, sumele care vor fi acordate încă nu sunt stabilite, însă vor fi calculate după aceeași formulă de calcul după care au fost acordate și despăgubirile la culturile de toamnă. ”Este vorba de Institutul de Economie Agrară, care face devizul cheltuielii pe hectar. Așa e legislația și Comisia Europeană îți permite să dai maxim 40% din această cheltuială, din acest deviz”, a mai precizat Sorin Moise.

Totodată, reprezentantul MADR a mai spus că proiectul de act normativ pentru aceste despăgubiri ar urma să fie finalizat în cursul acestei săptămâni, dar nu se știe cât timp va mai dura până când va fi aprobat și vor fi efectuate plățile.

Europa este la un pas de o catastrofă hidrologică

Oamenii de știință au avertizat că Europa este în pragul unei catastrofe din cauza secării rezervelor de apă subterană, informează The Independent. În lunile de vară din 2018 și 2019, Europa Centrală s-a confruntat cu o lipsă severă a apei. De atunci, nu a avut loc nicio creștere semnificativă a nivelurilor de apă subterană, care au rămas în continuare foarte scăzute. Seceta severă distruge habitatele naturale, afectează agricultura și provoacă crize majore în domeniul energiei, potrivit unui studiu recent publicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel