Data publicării:

Anularea curselor Turkish Airlines face bine la sănătate

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ
foto ilustrativ

Sute de pasageri români au rămas blocați în aeroporturile București, Constanța sau Istanbul, după ce o defecțiune a sistemului informatic a dus la anularea tuturor zborurilor Turkish Airlines.

Turiștii sunt despăgubiți în astfel de cazuri, unii poate s-au bucurat că primesc două-trei sute de euro și petrec gratis încă o seară pe malul Bosforului. Poate s-au supărat cei care plecau la cine știe ce negocieri de bussines, dar astăzi se poate discuta și online, nu e o tragedie dacă nu ajungi la secundă să iei masa cu partenerul de afaceri. Nu e nici prima și nici ultima dată când un comerciant sau un industriaș pierde un zbor.

Însă, printre cei care așteptau să plece în Turcia, fie din Otopeni, fie din Constanța, erau și câteva cazuri speciale, cu impact emotional puternic: pacienți care se duceau la Istanbul pentru intervenții medicale, cum sunt operațiile programate sau controlul post-operator.

Astfel, se ridică o problemă pe care promotorii turismului medical, fie în Turcia fie în Austria, o trec de regulă sub tăcere când fac reclamă clinicilor din Antalya sau de la Viena. Actul medical nu e o excursie: mergi, faci poza pentru Facebook, te întorci și le povestești prietenilor ce bine te-ai distrat. Diagnosticul, pregătirea, intervenția, controlalele, reintervențiile, dacă nu merge bine, necesită tot atâtea drumuri la mare distanță, departe de familie, cu riscul de a pierde cursa, de anulare a zborului, înseamnă mult timp pierdut până ajungi la chirurgul care te-a operat…

Dacă în urmă cu un deceniu nu aveam în țară clinici la nivelul celor mai performante din Istanbul sau Graz, astăzi există spitale private care fac transplant, rețele de clinici cu dotări de top, cu performanțe similar celor din Vest. Iar costurile sunt mai mici, fără a lua în calcul costurile emoționale sau cele de transport.

Pacientul e mai bine monitorizat, la el acasă, medicii și personalul îi oferă mai multă atenție, au o mai mare răspundere cei din țară. Își închipuie un vreun român că un judecător de-al lui Nehammer îi va da o decizie favorabilă, dacă reclamă un malpraxis făcut de un medic din spațiul Schengen?

În concluzie, defecțiunea Turkish Airlines e bună pentru sănătatea din România. Pentru sistemul privat de sănătate, care se va dezvolta și mai mult dacă românii aleg clinicile private din țară. Și de ce m-ar interesa pe mine dacă îi merge bine sau nu unui spital privat românesc? Mie mi se pare că e la modă Austria, sau Turcia, ori poate vreau să mă tratez în Franța, că acolo mă trimit rețelele care comisionează exportul de pacienți.

Ok, dar dacă nu vei locui permanent la Paris, ia în calcul și timpul în care vei ajunge într-o clinică privată când ai o urgență (două ore aștepți la aeroport, două ore în avion, două ore în trafic, sau două zile, dacă a căzut sistemul informatic al Air France). Ia în calcul și costurile a câtorva curse aeriene, gândește-te dacă îi vrei alături pe cei din families sau nu, alege între modă, reclamă și realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel