Data actualizării:
Data publicării:

Anul 2023 urmează ”să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”. El Nino, vinovat de creșterea temperaturilor, nu și-a atins încă apogeul

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Anul 2023 a înregistrat ”șase luni și două sezoane record”, iar luna noiembrie a fost una ”extraordinară”, cu peste 2 grade față de normalul perioadei.

Acest an va fi cel mai călduros din istorie, după o lună noiembrie ”extraordinară”, care a devenit a șasea lună consecutivă ce doboară recorduri, a anunțat miercuri serviciul european Copernicus, în pline negocieri privind clima în cadrul Conferinței internaţionale pentru climă COP28, transmite AFP, scrie Agerpres.

Astfel, în ultima lună, cu o medie de 14,22 grade Celsius pe glob, a depășit cu 0,32 grade Celsius recordul anterior, stabilit în noiembrie 2020.

De asemenea, noiembrie 2023 a fost cu 1,75 grade Celsius mai călduroasă comparativ cu media înregistrată în această lună în perioada 1850-1900, care corespunde epocii preindustriale.

Toamna boreală (din septembrie până în noiembrie, în emisfera nordică) a fost, așadar, cea mai călduroasă din istoria acestor înregistrări, cu 15,3 grade Celsius, cu ”o marjă largă” de 0,88 grade Celsius peste medie.

”2023 are acum șase luni și două sezoane record. Acest noiembrie extraordinar, care include două zile cu temperaturi cu 2 grade peste perioada preindustrială, face ca 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istorie”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) din cadrul Copernicus, citată într-un comunicat.

Începând din luna ianuarie, temperatura medie a fost cea mai ridică măsurată vreodată în primele 11 luni ale anului: cu 1,46 grade Celsius peste media climatică pentru perioada 1850-1900 și cu 0,13 grade Celsius mai ridicată comparativ cu primele 11 luni din 2016, încă cel mai călduros an.

”Atât timp cât concentraţiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ar trebui să ne așteptăm la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel și efectele valurilor de căldură și ale secetei”, a avertizat Carlo Buontempo, directorul C3S, citat în comunicat.

El Nino, ”vinovat” de creșterea temperaturilor din 2023

Fenomenul climatic ciclic El Nino, deasupra Oceanului Pacific, alimentează în continuare creșterea temperaturilor în 2023, dar, pentru moment, nu a atins încă apogeul.

În noiembrie 2023, temperatura de la suprafaţa oceanului a fost, de asemenea, cea mai ridicată pentru această perioadă a anului, cu 0,25 grade Celsius peste vârful anterior, din noiembrie 2015. Acest nou record de căldură se adaugă celor deja doborâte în fiecare lună începând din aprilie.

Astfel, suprafaţa banchizei din Arctica, în nord, a înregistrat cel de-al optulea minim lunar din noiembrie, cu 4% sub medie. În Antarctica a fost înregistrat al doilea cel mai scăzut nivel pentru luna noiembrie, cu 9% sub medie, conform Copernicus.

Seceta a continuat luna trecută în mai multe regiuni din Statele Unite, Asia Centrală și de Est și este deosebit de pronunțată în America de Sud. Pe de altă parte, vremea din Europa a fost mai umedă, caracterizată în special de furtuna Ciaran, care a adus precipitații semnificative.

Citește și: Impactul schimbărilor climatice asupra României. Șefa ANM: Fiecare lună, până în prezent, a adus noi recorduri. Ultimele cinci ierni sunt ”în top cele mai călduroase”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel