Data publicării:

Anul 2013, posibil cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
seceta
seceta

Climate Prediction Center (CPC) din SUA prognozează că din cauza dezvoltării fenomenului "El Nino" începând din această lună, până cel puțin spre finalul anului, ar putea determina o creștere a temperaturii medii la nivel global anul viitor. Unele estimări arată că 2013 ar putea deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, depăşind astfel 2010.

"El Nino" este denumirea dată încălzirii apelor de suprafaţă din Pacificul ecuatorial, care apare la fiecare 4-12 ani, ducând la o creştere a temperaturilor şi la fenomene extreme pe tot globul. Fenomenul opus El Nino este La nina, care duce la răcorirea climatului şi la fenomene extreme.

 Printre consecinţele "El Nino" se află creşterea precipitaţiilor în SUA şi Peru, ducând la inundaţii masive şi secetă în vestul Pacificului, asociată de multe ori cu incendiile de vegetaţie în Australia. În Europa, efectele El Nino sunt mai mici.

 "Dacă se vor realiza acele condiţii prognozate de oamenii de ştiinţă din SUA, referitor la dezvoltarea fenomenului El Nino în intervalul următor, înseamnă o influenţă majoră asupra condiţiilor globale de mediu şi de vreme, în primul rând - ceea ce înseamnă că va fi din ce în ce mai cald, cu impact în câteva luni asupra climatului la nivel global, cu temperaturi care ar deveni tot mai mari", a explicat meteorologul Silviu Grigore la România TV.

 "Din acest punct de vedere, este posibil să se depăşească anul 2010", a mai spus meteorologul .

 Vara anului 2012 a fost cea mai călduroasă de când se fac măsurători în România, prin numărul şi mai ales persistenţa zilelor caniculare, cu temperaturi de peste 35 de grade, şi a nopţilor tropicale, cu peste 20 de grade, potrivit climatologului Roxana Bojariu. În plus, Bucureştiul a doborât recordul său de temperatură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel