Antony Blinken a vorbit cu Dmitro Kuleba, după scurta sa conversaţie cu Serghei Lavrov
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 03 Martie 2023, 19:18
WhatsApp
Antony Blinken a vorbit cu Dmitro Kuleba, după scurta sa conversaţie cu Serghei Lavrov
Antony Blinken a vorbit cu Dmitro Kuleba, după scurta sa conversaţie cu Serghei Lavrov
Secretarul american de stat Antony Blinken a avut, vineri, o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, la o zi după ce şeful diplomaţiei americane a purtat o scurtă conversaţie cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în marja reuniunii ministeriale a G20, relatează agenţia EFE.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, Blinken l-a informat pe Kuleba despre discuţia avută joi cu Lavrov în capitala indiană New Delhi, prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia a declanşat anul trecut războiul în Ucraina. Secretarul american de stat a subliniat în discuţia cu ministrul ucrainean de externe sprijinul pe care SUA îl oferă Ucrainei pentru ca această ţară să se poată apăra în faţa 'atacurilor brutale' ale Rusiei, inclusiv în faţa ultimelor ofensive contra infrastructurilor civile care au cauzat victime, a mai transmis Ned Price, mesajul său regăsindu-se într-un comunicat.

Potrivit MAE rus, 'Blinken a solicitat să-l contacteze pe Lavrov', în timpul reuniunii miniştrilor de externe din statele G20, iar discuţia lor s-a desfăşurat 'în mers' şi nu a fost vorba despre 'o negociere sau o întâlnire'. Un responsabil american a declarat că Blinken i-a transmis interlocutorului său rus angajamentul SUA de a susţine Ucraina oricât de mult timp va fi nevoie şi a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei de a-şi suspenda participarea la tratatul de dezarmare nucleară Noul START.

'Trebuie să continuăm să cerem Rusiei să înceteze războiul său de agresiune şi să se retragă din Ucraina, pentru pacea şi stabilitatea internaţionale', a declarat presei Blinken după ce şi-a susţinut intervenţia la reuniunea G20 cu uşile închise, unde a fost susţinut de omologii săi din Germania, Franţa şi Olanda. La rândul său, Lavrov le-a reproşat omologilor săi occidentali că 'nu se mai gândesc la diplomaţie, ei doar şantajează şi ameninţă pe toată lumea'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?